Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Oče s hčerko v mestu (foto: Pixabay)
Oče s hčerko v mestu | (foto: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Novice | 15.05.2022, 00:10 Marjana Debevec

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali več otroki, sporoča statistični urad.

Pred 40 leti je v družinah živelo 88 odstotkov prebivalcev. Od tedaj se je več kot podvojil delež ljudi, ki živijo sami. V štirih desetletjih se je povečal delež družin brez otrok in zmanjšal delež družin z dvema ali več otroki. Tudi delež velikih družin, kamor v Sloveniji štejemo družine s tremi ali več otroki, se je zmanjšal.

Poseben izzivi za družine predstavlja življenje v urbanih okoljih, kar je tudi tema letošnjega mednarodnega dneva družin. »Mnoge družine danes živijo tako, da se srečajo le še čez vikend, ker je potovanje iz enega konca mesta v drugega preveč dolgotrajno. Čez teden se starša in zakonca praktično ne moreta videti. To so sodobni izzivi, ki jih prinaša naš način življenja,« poudarja Luka Mavrič iz Urada za družino pri Slovenski škofovski konferenci.

Ob tem pa dodaja, da se stokratno povrne vse, kar vložimo v družino. »Tudi če bi država gledala samo z ekonomskega vidika, bi bilo vredno vlagati v družino. Kaj šele, če gledamo še na vse ostale dobrine, ki jih družinsko življenje prinaša nazaj v družbo in v Cerkev.«

O izzivih družine danes so se v preteklih dneh v Litvi pogovarjali vodje uradov za družino pri evropskih škofovskih konferencah. Mavriča je nagovorilo predvsem razumevanje življenja družin v današnjem sekulariziranem svetu. »Ko država s svojimi zakoni bolj ne podpira družinskega življenja, kot pa da bi ga gradila. Zato želimo vplivati na družbo s konkretnimi predlogi, z dobrimi rešitvami, pobudami in povezanostjo med nami,« je po srečanju v Litvi še povedal Luka Mavrič.

Novice
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...