Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Meta PotočnikMeta Potočnik
Ursula von der Leyen (foto: Thierry Monasse / STA)
Ursula von der Leyen | (foto: Thierry Monasse / STA)

EU z novimi sankcijami za rusko nafto, vojsko, banke in televizije

Novice | 04.05.2022, 09:06 Robert Božič

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Sankcije zadevajo štiri področja in med drugim vendarle napovedujejo tudi konec odvisnosti EU od ruske nafte.

Uvoz nafte naj bi po predlogu Komisije opustili na urejen način in postopoma. STA pravkar poroča, da je bilo za popolno ukinitev uvoza surove nafte predlagano šestmesečno prehodno obdobje, naftne derivate pa naj bi končali uvažati do konca leta.

Poleg tega Komisija predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, in posebej omenja največjo rusko banko Sberbank.

Tarča sankcij naj bi bili tudi visoki ruski vojaški častniki, ki so zagrešili vojne zločine v Buči in Mariupolu: "Vemo, kdo ste, ne boste pobegnili," BBC navaja besede Ursule von der Leyen in dodaja, da paket tudi dokončno onemogoča širjenje medijske propagande treh ruskih televizijskih hiš po vseh kanalih EU medijskega prostora.

Izjema za Madžarsko in Slovaško

Da bi Madžarska in Slovaška pristali na sankcije, naj bi jima dovolili izjemo, da lahko surovo nafto po obstoječih pogodbah od Rusije kupujeta do konca leta 2023. Tako zanju ne bi veljalo le šestmesečno prehodno obdobje za uvedbo embarga na uvoz surove nafte iz Rusije, pa poroča tiskovna agencija Reuters.

Pomoč Ukrajini v dveh fazah

Predsednica komisije se je v nagovoru v parlamentu zavzela tudi za finančno pomoč Ukrajini po vojni. Najprej ji je treba zagotoviti kratkoročno ekonomsko podporo za soočanje z negativnimi posledicami vojne.

Nato pa je v drugi fazi treba zagotoviti tudi obnovo države, saj da je uničenje veliko. Po njenih besedah je težko podati natančno oceno škode, vendar pa ekonomisti govorijo o več sto milijardah evrov.

"Evropa ima do Ukrajine posebno odgovornost. Z našo podporo lahko Ukrajinci obnovijo svojo državo za prihodnjo generacijo. Zato danes predlagam, da začnemo pripravljati ambiciozen paket obnove za naše ukrajinske prijatelje," je povedala Ursula von der Leyen.

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice.

Vladimir Džabarov: "Zdi se mi, da so malo znoreli."

Ruski državni mediji ob robu sprejemanja novega paketa EU sankcij nadaljujejo s ciljano propagando. Tako Ria Novosti danes pišejo o "energetskem samomoru Finske", potem ko se je odločila za umik iz sporazuma o gradnji jedrske elektrarne.

Vladimir Džabarov, prvi namestnik vodje mednarodnega odbora Sveta federacije, pa je v odzivu na napovedane sankcije za uvoz ruske nafte za Ria Novosti dejal: "Še vedno ga boste kupovali, samo prek tretjih držav. Naša nafta je enaka, prek posrednikov bo le dražja."

Novice
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc) Radio Ognjišče v Bohinju (photo: Rok Mihevc)

Konec dober, vse dobro!

V teh dneh smo že večkrat objavili, da smo pridobili vsa potrebna dovoljenja in bomo v četrtek, 18. aprila, znova začeli oddajati z Vogla. S tem bomo zaključili 17 let dolgo zgodbo, ki so jo žal ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...