Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ursula von der Leyen (foto: Thierry Monasse / STA)
Ursula von der Leyen | (foto: Thierry Monasse / STA)

EU z novimi sankcijami za rusko nafto, vojsko, banke in televizije

Novice | 04.05.2022, 09:06 Robert Božič

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu predstavila predlog šestega svežnja sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Sankcije zadevajo štiri področja in med drugim vendarle napovedujejo tudi konec odvisnosti EU od ruske nafte.

Uvoz nafte naj bi po predlogu Komisije opustili na urejen način in postopoma. STA pravkar poroča, da je bilo za popolno ukinitev uvoza surove nafte predlagano šestmesečno prehodno obdobje, naftne derivate pa naj bi končali uvažati do konca leta.

Poleg tega Komisija predlaga izključitev dodatnih treh bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, in posebej omenja največjo rusko banko Sberbank.

Tarča sankcij naj bi bili tudi visoki ruski vojaški častniki, ki so zagrešili vojne zločine v Buči in Mariupolu: "Vemo, kdo ste, ne boste pobegnili," BBC navaja besede Ursule von der Leyen in dodaja, da paket tudi dokončno onemogoča širjenje medijske propagande treh ruskih televizijskih hiš po vseh kanalih EU medijskega prostora.

Izjema za Madžarsko in Slovaško

Da bi Madžarska in Slovaška pristali na sankcije, naj bi jima dovolili izjemo, da lahko surovo nafto po obstoječih pogodbah od Rusije kupujeta do konca leta 2023. Tako zanju ne bi veljalo le šestmesečno prehodno obdobje za uvedbo embarga na uvoz surove nafte iz Rusije, pa poroča tiskovna agencija Reuters.

Pomoč Ukrajini v dveh fazah

Predsednica komisije se je v nagovoru v parlamentu zavzela tudi za finančno pomoč Ukrajini po vojni. Najprej ji je treba zagotoviti kratkoročno ekonomsko podporo za soočanje z negativnimi posledicami vojne.

Nato pa je v drugi fazi treba zagotoviti tudi obnovo države, saj da je uničenje veliko. Po njenih besedah je težko podati natančno oceno škode, vendar pa ekonomisti govorijo o več sto milijardah evrov.

"Evropa ima do Ukrajine posebno odgovornost. Z našo podporo lahko Ukrajinci obnovijo svojo državo za prihodnjo generacijo. Zato danes predlagam, da začnemo pripravljati ambiciozen paket obnove za naše ukrajinske prijatelje," je povedala Ursula von der Leyen.

Sankcije morajo zdaj potrditi države članice.

Vladimir Džabarov: "Zdi se mi, da so malo znoreli."

Ruski državni mediji ob robu sprejemanja novega paketa EU sankcij nadaljujejo s ciljano propagando. Tako Ria Novosti danes pišejo o "energetskem samomoru Finske", potem ko se je odločila za umik iz sporazuma o gradnji jedrske elektrarne.

Vladimir Džabarov, prvi namestnik vodje mednarodnega odbora Sveta federacije, pa je v odzivu na napovedane sankcije za uvoz ruske nafte za Ria Novosti dejal: "Še vedno ga boste kupovali, samo prek tretjih držav. Naša nafta je enaka, prek posrednikov bo le dražja."

Novice
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...