Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Janez Juhant (foto: Jože Bartolj)
Janez Juhant | (foto: Jože Bartolj)

Naš gost: akademik Janez Juhant

Naš gost | 04.04.2022, 09:19 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo gostili teologa, filozofa in pedagoga, člana Evropske akademije znanosti in umetnosti prof. dr. Janeza Juhanta, ki je 24. marca je slavil 75. rojstni dan. Ob jubileju smo gostu, ki ni le ugleden in spoštovan strokovnjak v slovenskem, temveč tudi v mednarodnem prostoru, izrekli iskrene čestitke v imenu sodelavcev Radia Ognjišče.

Dr. Juhant prihaja iz Štangarskih Poljan, iz župnije Štanga, ki se nahaja med Litijo in Šmartnim. V pogovoru nam je orisal zanimivo družinsko zgodbo. Dva njegova strica sta bila umorjena med vojno, eden pri partizanih, drugi na Teharjah leta 1945. Tretji stric je kot mobiliziranec v nemško vojsko izgubil roko in bil nato invalid. Njegov oče je bil zajet kot vojak kraljeve vojske in odpeljan v Nemčijo kot ujetnik. Družinska zgodba je zelo vplivala na mladega Janeza, ki je dobil ime po enem od umrlih stricev.

Kot bodoči duhovnik se je odločili za šolanje na srednji verski šoli v Vipavi, čeprav se je v začetku hotel vpisati na pedagoško gimnazijo. Študij je nadaljeval v tujini, v Innsbrucku. Študiral je filozofijo in teologijo. V duhovnika je bil posvečen leta 1974. To so bili kar zahtevni časi. Spregovoril je tudi o tem kako mu je policija zaplenila potni list in mu za nekaj časa preprečila zagovor doktorata.

Prva postojanka po mašniškem posvečenju je bila župnija Stranje. Juhant se še danes rad spominja svojih kaplanskih let. Na Teološki fakulteti je začel predavati leta 1978 in tam ostal vse do upokojitve leta 2015. Vmes je bil v letih 1994 - 1999 tudi dekan.

Dr. Janez Juhant
Dr. Janez Juhant © Tanja Dominko


Gost nam je v pogovoru razkril nekatere dejavnosti, ki se jim je posvečal v svojem bogatem življenju. Tako je bil aktiven v Nacionalnem kurikularnem svetu, Evropskem združenju za katoliško teologijo (podpredsednik), je član Evropske akademije znanosti in umetnosti, programski svetnik RTV, predsednik društva Združeni ob lipi sprave ... Dr. Juhant je eden od najbolj angažiranih duhovnikov v Cerkvi na Slovenskem. Tudi z Radiem Ognjišče sodeluje pravzaprav že od začetka. Je komentator, gost različnih mnenjskih oddaj, denimo Spoznanje več predsodek manj. Ob začetku radijskega misijona je spregovoril tudi o katoliških medijih, njihovi vlogi, pomenu, napram denimo nacionalni RTV.

Ob koncu pogovora pa je predstavil še knjigo o duhovniku Lambertu Erlichu z naslovom Prerok slovenskega naroda, ki je pravkar izšla. Z njim se Juhant ukvarja že kar nekaj časa, aktivno pa zadnjih pet let. Prof. Erlich je padel je pod kroglo VOS-ovskih likvidatorjev leta 1942 (letos bo minilo natanko 80 let od tega dogodka), v javnosti je njegova vloga še vedno negativno predstavljana, kljub temu, da je prvi (leta 1941) odkrito pisal o samostojni slovenski državi.

Prisluhnite celotnemu pogovoru s prof. Janezom Juhantom.

Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...