Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Križa ne smemo gledati samega, temveč vedno v povezavi s poveličanjem/Križ, post (foto: Pixabay)
Križa ne smemo gledati samega, temveč vedno v povezavi s poveličanjem/Križ, post | (foto: Pixabay)

Veliki petek - neskončna bolečina in neskončna ljubezen

Novice | 15.04.2022, 09:56 Marjana Debevec

Obhajamo veliki petek, dan ko nam je Jezus s svojim trpljenjem in smrtjo na križu izkazal svojo največjo ljubezen. To je edini dan v letu, ko ni svete maše in velja strogi post. Zaradi umiritve epidemioloških razmer se bodo obredov lahko znova udeležili številni verniki.

Po dveh letih omejitev zaradi pandemije bo praznovanje velike noči v Vatikanu in tudi pri nas znova potekalo ob navzočnosti številnih vernikov, križev pot velikega petka pa se vrača v Kolosej. Premišljevanja in molitve bo tokrat pripravilo 15 družin. Delile bodo svoj pogled na življenjske preizkušnje in grozote vojne.

Na drugi postaji bomo lahko prisluhnili pričevanju staršev osmih otrok, ki so odšli na misijon v Peru. Deveto postajo pripravljata italijanska zakonca, ki ne moreta imeti otrok in sta zato posvojila kolumbijsko deklico in kitajskega fanta. Posebej pomenljiva pa bo predzadnja postaja, na kateri bosta križ skupaj nosili ukrajinska in ruska družina. Prenos boste ob 21.15 lahko spremljali na drugem programu TV Slovenija in Exodus TV.

Veliki petek je sicer dan tišine, posta, premišljevanja in hvaležnosti za neskončno Božjo ljubezen, ki je Jezusa vodila do strašnega trpljenja in smrti na križu. Če v Njegovi luči sprejmemo tudi boleče okoliščine, takrat življenje postane globoko in lepo, je v jutranji Svetovalnici poudaril dr. Stanko Gerjolj. »Če želimo zaslutiti, začutiti, doživeti veliko noč samo ob šunki, tega ne bomo doživeli. To je površinskost. Če se pa podamo v veliki teden in smo skupaj takrat, ko jemo, takrat, kot trpimo, takrat, ko upamo in hrepenimo, potem bomo zaslutili, začutili in doživeli tudi velikonočno jutro kot en lep nov začetek, poln življenja

Da bi nas ta skrivnost vodila po Jezusovih stopinjah, je zaželel ljubljanski nadškof Stanislav Zore. »Naj nas uči sočutne ljubezni do Njega in do vseh Njegovih bratov in sester, ki v našem času in v našem svetu nosijo svoje križe se se vzpenjajo svoji smrti naproti. Predvsem pa naj nas nauči nenehnega odpuščanja in stanovitnosti v molitvi za vse ljudi.«

K sočutju nas vabi že tradicionalna nabirka velikega petka, ki je namenjena Cerkvi v Sveti deželi. Tamkajšnja frančiškanska kustodija vabi romarje, da se po dveh letih omejitev znova vrnejo v te svete kraje.

Jeruzalemski patriarh nadškof Pierbattista Pizzaballa pa v svojem sporočilu opozarja na nove napetosti v Sveti deželi in vojno v Ukrajini, zaradi česar se zdi, da ni več razlogov za upanje. Pa vendar je moč po vsem svetu zaznati tudi veliko ljubezni, ki prinaša luč v življenja mnogih ljudi, je še zapisal latinski jeruzalemski patriarh.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.