Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Počasi se poslavljamo tudi od mask v cerkvi ... (foto: Rok Mihevc)
Počasi se poslavljamo tudi od mask v cerkvi ... | (foto: Rok Mihevc)

V kropilniku spet blagoslovljena voda, pozdrav miru le najbližjemu

Cerkev na Slovenskem | 14.04.2022, 07:36 Rok Mihevc Helena Križnik

Slovenska škofovska konferenca sporoča, da lahko duhovniki uvedejo vsa bogoslužja in pobožnosti svetega velikonočnega tridnevja kot pred epidemijo. Izvajanje verskih obredov je dovoljeno brez izpolnjevanja pogoja PCT. Pri tem morajo vsi udeleženci upoštevati določila iz splošnih navodil.

Razkuževanje rok, prezračevanje prostorov

Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci, ohranjati je potrebno primerno razdaljo. Obvezno je razkuževanje rok, obvezno je redno prezračevanje prostorov, v katerih se izvaja dejavnost. Obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva oz. prostorov; zunaj je priporočljiva, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje.

O maskah odloči župnika

Župnik oz. duhovnik lahko odloči, ali se v cerkvi uporabljajo maske ali ne in pri tem upošteva velikost cerkve, pričakovano število vernikov in druge okoliščine. Ta navodila veljajo do naslednje spremembe vladnega Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Vsaka škofija bo lahko pripravila podrobnejša navodila za svoje ozemlje in jih posredovala duhovnikom in vernikom.

Po velikonočni vigiliji duhovniki lahko vrnejo blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev.

Ponovno se uvede pozdrav miru na dosedanji način: v roke sežemo »samo sebi najbližjemu«.

Vernike se obhaja na roke. Tisti, ki želijo sveto obhajilo prejeti na usta, naj pristopijo na koncu. Delivec obhajila mora med obhajanjem nositi zaščitno masko ter si mora pred obhajilom in po njem razkužiti roke.

 Verniki lahko sedijo v vsaki klopi.

Kakšna še so navodila za obhajanje svetega velikonočnega tridnevja?

Priporoča se, naj bo po navodilu papeža Frančiška na veliki četrtek tam, kjer bo potekal obred umivanja nog, zastopano čim širše Božje ljudstvo. Sveti oče določa, naj »skupino vernikov, ki predstavljajo raznolikost in edinost vsakega dela Božjega ljudstva, sestavljajo tako moški kot ženske, poročeni kot samski, izobraženi kot manj izobraženi, zdravi in bolni, mladi in ostareli«.

Kjer je možno, naj po župnijah na veliki petek berejo pasijon po vlogah.

Po IX. slovesni prošnji na veliki petek duhovnik doda prošnjo za mir v Ukrajini in drugod po svetu, kjer divjajo vojne in druge oblike nasilja, lakota ter izkoriščanje.

Pri slovesnih prošnjah za vse potrebe duhovnik na koncu doda še prošnje:

  • Za preizkušane v času epidemije: »Molimo za vse, ki trpijo zaradi posledic epidemije, da bi Bog Oče naklonil zdravje bolnikom, moč zdravstvenim delavcem, tolažbo družinam in zveličanje vsem pokojnim žrtvam.« Pokleknemo. Tiha molitev. Vstanemo. Nato duhovnik nadaljuje: »Vsemogočni večni Bog, varno zavetje trpečih; usmiljeno se ozri na trpljenje svojih otrok, ki trpijo zaradi epidemije. Olajšaj bolečine bolnikom in daj moči tistim, ki zanje skrbijo. Sprejmi v svoj mir vse, ki so umrli, in daj, da bo v času te preizkušnje vsak od nas našel zavetje v tvojem usmiljenju. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.«
  • Za mir v Ukrajini in po svetu: »Molimo za prebivalce Ukrajine in drugih vojnih področjih po svetu, pa tudi za vse, ki so morali pobegniti pred strahoto nasilja in nimajo več dóma, za vse, ki jih tare lakota ali izkoriščanje, ter za vse, ki se s svojim življenjem branijo pred različnimi oblikami hudobije.« Pokleknemo. Tiha molitev. Vstanemo. Nato duhovnik nadaljuje: »Usmiljeni Bog, ti si naše zavetje v stiski, pomoč v trpljenju in tolažba v nesreči. Pomiri vihar sovraštva med narodi in vzpostavi prostor za odpuščanje. Naj utihne orožje in nastopijo odpuščanje, sprava, mir in dialog. Podeli zatiralcem duha spreobrnjenje, ljubezen in spoznanje, da ima vsak človek pravico do življenja v miru in pravičnosti. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.«

Pri češčenju križa poljubljanje križa ni dovoljeno, ampak ga počastimo le s poklekom ali priklonom.

Po velikonočni vigiliji duhovniki lahko vrnejo blagoslovljeno vodo v kropilnike pri vstopu v cerkev, medtem ko razkužilo ostane obvezno ob vstopu in izstopu iz bogoslužnega prostora.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...