Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Alen SalihovićAlen Salihović
dr. Janez Juhant (foto: Kabinet predsednika vlade)
dr. Janez Juhant | (foto: Kabinet predsednika vlade)

Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda

| 07.04.2022, 14:36 Alen Salihović

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je sinoči potekala predstavitev knjige zaslužnega profesorja dr. Janeza Juhanta o Lambertu Ehrlichu – preroku slovenskega naroda. Predstavitve se je poleg škofov Maksimiljana Matjaža, Antona Jamnika in Franca Šuštarja ter drugih gostov udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Juhant je na predstavitvi povedal: »Aktualnost k knjige izstopa posebno spričo te pretresljive in nasilne boljševistične vojne nad Ukrajinci, ki odslikava tragični položaj Slovencev med vojno in revolucijo. Kar po moje uteleša Zelenski Ukrajini je v drugačni vojni in brez orožja, a enako odločno predano, nesebično, krščansko in narodno obrambno držo ter uporu zlu do darovanja življenja počel Lambert Ehrlich.«

O Lambergu Ehrlichu, ki ga je umorila varnostno obveščevalna služba sta spregovorila tudi zgodovinarja Tamara Griesser Pečar ter Stane Granda. »Običajen Slovenec ga ne pozna, to je seveda posledica pouka zgodovine, saj so ga režimski zgodovinarji., če so ga sploh upoštevali, prikazovali oziroma nekateri ga še vedno prikazujejo kot negativno osebnost, ali celo kot izdajalca, povsem pa so zamolčali njegovo delovanje za slovesni narod,« je dejala Griesser Pečar, Granda pa dodal: »Ko berete Ehrlichov tekst iz leta 1924 o komunizmu po Leninovi smrti in primerjate današnje stanje, poslušaje, saj to je bil človek prerok. To ne morete verjeti, kakšna energija je bila v tem človeku.«


Več o knjigi

Knjiga je celovit prikaz osebnosti Lamberta Ehrlicha (1878–1942) ter njegovega vsestransko bogatega delovanja v Cerkvi in družbi na Koroškem in v Sloveniji. Deloval je kot duhovnik, profesor, veroslovec, misijonar, socialni in narodno- politični delavec. Odlikujejo ga izjemna sposobnost, treznost, preudarnost in človeška bližina pri presoji problemov ter zmožnost vključevanja različnih ljudi pri iskanju najprimernejših rešitev za narod in Cerkev.

Katoliški duhovnik in profesor Lambert Ehrlich (rojen 18. 9. 1878 v Žabnicah v Kanalski dolini [Italija], umorjen 26. 5. 1942 v Ljubljani) po svojem pomenu, vlogi in dejavnosti prekaša večino slovenskih rojakov, čeprav je njegov lik, žal, še danes skoraj neznan. Govorimo o eni najbolj prepričljivih strateških državniških osebnosti med Slovenci.

Po osnovni šoli v Žabnicah je obiskoval gimnazijo v Celovcu in tam maturiral, zaključil študij teologije z doktoratom v Innsbrucku in se izpopolnjeval še v Rimu, Parizu in Oxfordu. Leta 1902 je postal duhovnik krške škofije na avstrijskem Koroškem, deloval kot kaplan in tajnik škofa Kahna in od leta 1910 predaval filozofijo in osnovno teologijo v tamkajšnjem semenišču. Kot duša katoliškega duhovnega gibanja je usmerjal večino dušnopastirskih, kulturnih in socialno-političnih pobud med Slovenci in celo nemško govorečimi Avstrijci na Koroškem.

Bil je član Milesove komisije za razmejitev Koroške, na pariški mirovni konferenci pa je bil izvedenec za Koroško in je deloval kot usmerjevalec jugoslovanske delegacije v prizadevanjih za uveljavljanje pravic Slovencev in Hrvatov. 1. maja 1922 je postal redni profesor za primerjalno veroslovje na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in bil trikrat njen dekan. Po strokovnih ocenah specialistov je bil vrhunski znanstvenik, predavatelj, strokovnjak za verstva, etnologijo, misiologijo. 23. 3. 1931 ga je škof Rožman uradno imenoval za študentskega duhovnika. Zavzeto, nesebično in predvsem premišljeno je spodbujal študente (tedaj akademsko mladino) k dejavnemu krščanskemu družbenemu življenju.

Moč sta mu dajali živa vera, preverjena v molitvi in dosledni askezi, in globoka ljubezen do vsakega človeka. Klical je k redu, družbeni pravičnosti in spoštovanju dostojanstva vsakega človeka. Svoje odločno nasprotovanje italijanskemu in komunističnemu zatiranju v svoji Spomenici Italijanom je plačal z življenjem, ko so ga s študentom Viktorjem Rojicem pred njegovim Cirilovim domom po ukazu Edvarda Kardelja in Borisa Kidriča ustrelili atentatorji, organizirani kot tajna varnostno-obveščevalna služba komunistov (VOS).

Vir: https://www.mohorjeva.org/izdelek/lambert-ehrlich-prerok-slovenskega-naroda/

Predstavitev knjige so pozdravili tudi predstavniki Mohorjeve družbe iz Celovca, Celja in Gorice.

Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor) Oratorijska ladja na Suhorju (photo: Oratorij Suhor)

Prava ladja na oratoriju na Suhorju

V polnem teku po vsej Sloveniji potekajo oratoriji in tako je bilo v začetku julija tudi na Suhorju. Bil pa je nekaj posebnega, saj so animatorji zgradili pravo ladjo.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...