Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenijo je ponovno zajel val solidarnosti (foto: Ines Palčič)
Slovenijo je ponovno zajel val solidarnosti | (foto: Ines Palčič)

Slovenijo je zajel val solidarnosti. Karitas kličejo podjetja, šole, vrtci …

Slovenija | 04.03.2022, 13:03 Rok Mihevc Marta Jerebič

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem pomoči za Ukrajino. Kakšen je odziv in kako se na sprejem beguncev pripravljajo Župnijske karitas, nam je povedala koordinatorica pomoči Jana Lampe. Z njo se je pogovarjala Marta Jerebič.

Kakšen je odziv ljudi v Sloveniji?

Odziv je neverjeten, Slovenijo je zajel val solidarnosti. Ljudje kličejo vsak dan, želijo pomagati na vsak način. Ganjena sem nad solidarnostjo, kako ljudje čutijo z ljudmi v Ukrajini. Kličejo posamezniki, tudi podjetja želijo darovati večje zneske, šole, vrtci, prevozniška podjetja. Neko podjetje je darovalo gorivo, vsak na svoj način pomaga. Sodelujemo tudi z zdravniško zbornico, da bi poslali zdravnike v Ukrajino, na listi jih je 80, ki so pripravljeni pomagati. Pa da omenim še naše župnijske karitas, ki pomagajo tako finančno kot materialno pomoč. Solidarnosti smo res veseli in hvaležni.

Lahko darujete tudi tukaj.

Kaj zbira Slovenska karitas?

Zbiramo suho in trajno zapakirano hrano, kot so razne konzerve, suho sadje, kar se da trajno uporabljati. Zbiramo tudi vse higienske pripomočke, mila, zobne paste in ščetke, tudi plenice, ženske vložke ... Zbiramo tudi plastenke vode, ki jo zelo primankuje, spalke. Zaenkrat oblačil ne zbiramo, te bomo v primeru, da v Slovenijo pride več beguncev. Obrnite se na karitas.si ali Župnijske karitas.

Svoj dar lahko prispevate na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: SI00 870

Namen: Pomoč Ukrajini

Prispevek v višini 5 EUR ali 10 EUR je mogoče posredovati s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS 10 na 1919.

Župnijske kartias se že organizirajo za sprejem beguncev. Kakšna je pripravljenost ljudi, da bi sprejeli begunce v svoje domove?

Gotovo je nekaj pripravljenosti ljudi, da bi sprejeli begunce v svoje domove in tudi v župnije. Tako da mi predvsem prosimo vse župnijske karitas naj pogledajo v svoje okolice, če imajo kakšno možnost nastanitve beguncev, naj se o tem pogovorijo. Pomembno pa je poudariti, da se je treba uskladiti z lokalno civilno zaščito. Tudi ljudi, ki pridjeo, je treba registrirati na policiji, da so v registru in da dobijo tudi zdravniško pomoč.

Jana Lampe v organizaciji številnih novinarskih konferenc Slovenske karitas
Jana Lampe v organizaciji številnih novinarskih konferenc Slovenske karitas © STA

Kaj vas najbolj pretrese pri dogajanju v Ukrajini?

Najbolj gotovo to, kako prizadeti so otroci, kako umirajo otroci. Sprašujem se, kako je ta vojna nesmiselna in tudi ne vem, kakšen bo rezultat te vojne, koliko človeških življenj bo terjala. Ko poslušam Karitas v Ukrajini, povedo, da je najtežje za otroke, koliko je potrebne psihosocialne pomoči za njih. Kolikokrat morajo iti v zaklonišča in kako je to stresno za njih in tudi za vse ostale, saj je vsakemu človeku težko zapustiti svoj dom. Otroci so tu največje žrtve.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju