Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Damijan Močnik (foto: Tamino Petelinsek/STA)
Damijan Močnik | (foto: Tamino Petelinsek/STA)

Naš gost nagrajenec Prešernovega sklada prof. Damijan Močnik

Naš gost | 15.02.2022, 09:51 Jože Bartolj

V oddaji Naš gost smo gostili skladatelja, dirigenta in profesorja Damijana Močnika, dobitnik nagrade Prešernovega sklada, ki je tudi glasbeni pedagog in vodja zborovske dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu, zadnje leto tudi tudi profesor na Akademiji za glasbo. Ob začetku pogovora nam je povedal, da ga je nagrada presenetila, ker je ni pričakoval, jo je bil pa vesel, ker so člani komisije prepoznali njegovo delo.

Damijan Močnik sicer prihaja iz Cerkelj na Gorenjskem, kjer je zborovsko življenje že vseskozi zelo živahno, povezano pa je tudi s priimkom Močnik. Njegov stari stric je bil znani skladatelj Franc Kimovec. Po njegovi poti sta šla tudi strica Janez in Jožef. Prvi je bil skladatelj in likovni pedagog, drugi pa znani cerkljanski dirigent. Tudi Damijanova starša sta bila aktivna pevca v tamkajšnjih zborih in spominja se, da je oče kupil klavir, ker je svojim otrokom želel omogočiti glasbeno izobrazbo, ki si je sam ni mogel privoščiti.

Damijan Močnik
Damijan Močnik © STA

Gost nam je zaupal, da je ob koncu osemletke prevzel tamkajšnji otroški zbor in kmalu začel zanj tudi komponirati. Leta 1991 je diplomiral iz kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani in za Symphonic movement prejel tudi študentsko Prešernovo nagrado. Naslednja velika postaja na njegovi življenjski poti je bila ponovna ustanovitev Škofijske klasične gimnazije. Tam že od začetka deluje kot glasbeni pedagog in vodja zborovskih dejavnosti. Zaslužen je tudi za izgradnjo t.i. zborovske piramide, hierarhičnega sistema gimnazijskih zborov in zborov alumnov, ki delujejo v okviru Zavoda sv. Stanislava. Zadnji čas pa svoje moči usmerja v delo na Akademiji za glasbo, kjer deluje predvsem na oddelku za sakralno glasbo.

Damijan Močnik
Damijan Močnik © Tamino Petelinsek/STA

Izpopolnjeval se je tudi v tujini, denimo pri Ericu Ericsonu in Garyju Gradnu. V pogovoru smo omenili tudi zgoščenko njegove glasbe Verbum supernum prodiens, ki jo je izdala znana nemška založba Carus iz Frankfurta. Do nje je bržčas pripeljalo sodelovanje s svetovnim mladinskim zborom, ki je leta 1999 gostoval v Sloveniji in izvedel dva njegova moteta. Njegove skladbe danes izvajajo zbori in vokalni ansambli kot so denimo The London Sinfonietta Voices, Singer Pur, Opus 7 ter še mnogi drugi zbori iz Evrope, ZDA, Japonske in Tajvana ...

Komisija za podelitev nagrad Prešernovega sklada je izpostavila mladinsko opero Všeč si mi (2018) na libreto Milana Dekleve, pa skladbo Peregrinatio, na temo romarske pešpoti Camino.

Prisluhnite posnetku pogovora.

Naš gost
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...