Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
s. Meta Potočnik (foto: Izidor Šček)
s. Meta Potočnik | (foto: Izidor Šček)

Kako je naša sodelavka s. Meta v vero in redovništvo »padla kot hruška z veje«

Svetovalnica | 02.02.2022, 13:16 Rok Mihevc

Praznik svečnice je tudi dan Bogu posvečenega življenja. Kje v teh razmerah iskati najbolj primernega sogovornika za praznično Svetovalnico, če ne v svojih vrstah. S. Meta Potočnik je naša sodelavka nekaj let in tokrat nam je z Blažem Lesnikom zaupala svojo redovniško pot in zanimiv pogled na svet in Božje.

Fant ni vedel, ali bi šel levo ali desno, takrat je začutila, kam mora iti ona ...

Da Bog je in da jo nekam kliče, sta po Metinih besedah odgovorna Teizejsko srečanje v Parizu leta 1989 in pokojni duhovnik Vinko Kobal, ki je pripravljal duhovne vaje v Stržišču. »Tja sem padla kot hruška z veje. Nisem vedela, kam grem, a začutila sem, da Bog je, ni kaj. Prej sem verovala, a nisem vedela, da je. To je bil vzgonski veter za razmišljanje.« Takrat to sicer še ni bil klic v redovno življenje, je pa kot študentka živela ignacijansko duhovnost v skupnosti krščanskega življenja. Spoznavala je tudi duhovne vaje, takrat je bilo še nekaj nejasnosti s fantom, »ki ni vedel, ali bo šel levo ali desno. Takrat sem začutila, da je čisto jasno, kam moram iti.«

Vsi imamo isti cilj, a z eno samo razliko. Poročena žena se je odpovedala vsem moškim tega sveta, jaz pa vsem.

Duhovne vaje so jo zelo navdušile in še danes črpra iz te »duhovne treznosti«, kot pravi sama. Spoznala je tudi sestre Uršulinke, ki so jo sicer že kot dekle učile peti na koru, a takrat še ni razmišljala o tem. »Ko sem primerjala duhovnost sv. Ignacija in sv. Angele Merici, sem videla, da je to čisto podobno, samo da je to bolj na ženski način. In sem rekla, to je to, ta popolna kristocentričnost in razločevanje duhov.« Ni se želela usmeriti v točno področje, ker da ji bo že Bog pokazal, kje jo hoče imeti. »In se je pokazalo, kaže se tudi danes. Zdaj pa sem tudi tukaj, na radiu.«

URŠULINKE

Uršulinke živimo normalno življenje, ljudje si verjetno preveč predstavljajo, da samo molimo, smo kar naprej doma in skoraj nič ne delamo. A za nas je pomembno, da je vsaka ukoreninjena v Kristusu, potem pa lovimo skupno življenje v večjih ali manjših skupnostih. Vsaka je odgovorna za svoje duhovno življenje. Ker delamo na zelo različnih področjih, mora vsaka vedeti, da je poslana v imenu skupnosti. Red me pošilja, zato sem tukaj, kjer lahko oznanjam in delam. Glavno je, da veš, kje imaš sidro, potem pa je vse na svojem mestu. Nekaj nas je zaposlenih, veliko jih dela v šolstvu, pri Katoliški mladini, vzgojnem zavodu, jaz tu, na radiu ...

Nekaj misli s. Mete iz oddaje ...

"Kot eno samo življenje. Gre za način, kako ga živimo. Vsi živimo življenje iz krstne poklicanosti, poročeni, samski ali posvečeni. Pod posvetnostjo si ljudje predstavljamo denar, pomembne službe, bogastvo ... meni se zdi denar super zadeva. A vprašajmo se, ali jaz na denar gledam s pohlepom ali kot na dar? Ali gledam na življenjske okoliščine s strahom ali zaupanjem? In to je zahtevna napetost, tudi v Cerkvi med kleriki, kjer so prav tako finančni, spolni škandali ... To ločevanje, da živimo eni duhovno, drugi posvetno življenje, je skrajna zabloda, ker vsi hodimo za Kristusom. Jezus je rekel, hodi za menoj, za vse."

Da živimo na tak Božji način že tukaj, npr. kako hodiš v službo, kakšen avto si kupiš, kakšne knjige bereš, s kom se družiš, vse to kaže, v katero smer smo usmerjeni, k Bogu ali svetu. Da bi že to dišalo po Bogu.

"Vsi imamo isti cilj, a z eno samo razliko. Poročena žena se je odpovedala vsem moškim tega sveta razen enemu, jaz pa vsem. Niti ni tako velika razlika, ker smo vsi poklicani k temu, da smo izvzeti iz vsakdanje rabe. Vsak kristjan je po krstu posvečen Bogu in že živimo Božje življenje, smo izvzeti iz vsakdanje rabe za vse te čute od popka navzdol. Da živimo na tak Božji način že tukaj, npr. kako hodiš v službo, kakšen avto si kupiš, kakšne knjige bereš, s kom se družiš, vse to kaže, v katero smer smo usmerjeni, k Bogu ali svetu. Da bi že to dišalo po Bogu."

"Človeku je najtežje držati zmernosti, ker smo tako narejeni, da gremo v eno in drugo skrajnost. Ali ne bi nič uživali in se imeli za svet ali pa bi pretirano uživali. Potrebno je imeti fokus na to, kaj Bog želi za moje življenje, kako me vidi. Ali potrebujem avto za 50.000 evrov, ali moramo z družino na Karibe? Duhovno razločevanje, kam me vleče. Ali ti to daje mir? Da si slaven, češčen in napuhnjen, a na dolgi rok vidiš, da duša od tega ne živi. Odvisno, kam si naravnan, k Bogu ali sebi."

Vas zanima, kaj zanimivega je sestra Meta še povedala, koliko ženskih redov je v Sloveniji in kaj sta povedala poslušalka Tončka in poslušalec Jaka? Prisluhnite Svetovalnici v posnetku oddaje.

Svetovalnica
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...