Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zbrani na slovesnem blagoslovu prizidka dijaškega doma (foto: Boštjan Debevec)
Zbrani na slovesnem blagoslovu prizidka dijaškega doma | (foto: Boštjan Debevec)

Zavod v Želimljah: Več kot 30 let z mladimi in za mlade

| 09.02.2022, 11:18 Marjana Debevec

V Želimljah je bilo sinoči slovesno. Nadškof Stanislav Zore je blagoslovil prizidek k dijaškemu domu, ki vsebuje novo kuhinjo in jedilnico, ter nova igrišča. Praznovali pa so tudi 30. obletnico Zavoda sv. Frančiška Saleškega.

Tedanja oblast je Salezijancem v davnih 60. letih prejšnjega stoletja, ko so iskali kraj za vzgojno ustanovo, preprečila, da bi se nastanili v središču glavnega mesta. Vendar prijatelji mladih niso obupali. Našli so majhno vas na robu Ljubljanskega Barja in tako se je v Želimljem začela zgodba, ki traja še danes.

Leta 1991 je bila ustanovljena gimnazija, ki je prva lastovka slovenske pomladi na področju zasebnega šolstva, je poudaril sedanji predstojnik Marko Košnik. Nastal je tudi dijaški dom, ki se je z leti razvijal, dobival nove in nove prostore, od športnih, do bivalnih, od knjižnice do kapele. Danes je v gimnaziji Želimlje 288 dijakov, kjer jim po besedah ravnatelja Petra Polca želijo ponuditi več kot le znanje. »Pa naj gre pri tem za čisto preprost klepet, dodatno pomoč profesorjev po pouku, potovanja po Evropi, domačnost vzgojne skupine, raznolikost domskih in šolskih dejavnosti. Kdor nas obišče, pogosto pravi, da je pri njih sproščeno, bolj domače, da ustanovo zelo zaznamuje njen duhovni utrip.« Veseli jih, da je med zaposlenimi skoraj tretjina nekdanjih dijakov in dijakinj.

Zbor Gimnazije Želimlje
Zbor Gimnazije Želimlje © Boštjan Debevec

Nadškof Stanislav Zore je dijake povabil, naj v novi jedilnici uživajo tudi drug drugega. »Če kdaj, potem smo v tem izrednem času spoznali, kako pomembno je, da moremo ob vsem drugem, kar imamo, imeti še to bližino človeka.« Zaželel jim je, da bi postali Želimeljski domačini in Božji domačini. »Ostajajte zvedavi v svojem iskanju znanja in ostajajte zvedavi v svoji hoji z Bogom in za Bogom. Potem bo vaše občestvo vedno znova za vsakega izmed vas tudi kraj klicanja: ko boš ti zaslišal sam v sebi, globoko: Radi bi ostal v tvoji hiši.« Ob teh Božjih povabilih naj ne zaprejo ušes in srca, jih je še spodbudil nadškof Zore.

Nadškof Stanislav Zore nagovarja zbrane na slovesnosti
Nadškof Stanislav Zore nagovarja zbrane na slovesnosti © Boštjan Debevec

Ob Gimnaziji Želimlje stoji dijaški Dom Janeza Boska, v Majcnovemu domu pa že vrsto let organizirajo programe za mlade. Vse te tri enote so povezane v Zavod sv. Frančiška Saleškega.

Blagoslov nove jedilnice v Želimljah
Blagoslov nove jedilnice v Želimljah © Boštjan Debevec

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.