Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Meso, vitrina (foto: ARO)
Meso, vitrina | (foto: ARO)

Biftek v Ilirski Bistrici neoporečen. Aleš Puc: Oddahnili smo si!

Kmetijstvo | 13.01.2022, 10:07 Robert Božič

Nacionalni inštitut za javno zdravje je skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Nacionalnim laboratorijem za zrak, okolje in hrano, kjer so bili odvzeti vzorci v preiskavi, zaključil preiskavo božičnega izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici.

»Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha Norovirus GI/GII. Preiskava je pokazala, da vir okužb niso živila, temveč gre najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže,« so zapisali v sporočilu za javnost na NIJZ.

Kot je razumeti iz zapisanega, je najverjetnejša teorija za prenos okužbe, če je do nje sploh prišlo ob obisku mesnice, da se je le ta prenašala prek površin, ki se jih dotikajo stranke in je tako prišlo do prenosa okužbe prek embalaže.

V sporočilu za javnost pa so na NIJZ še zapisali: »Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah - poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike."

Aleš Puc: Oddahnili smo si

"Zelo smo si oddahnili, zadnja dva tedna sta bila zelo napeta. Nobeden od nas ni vedel, kje bi do te kontaminacije lahko prišlo. Zdaj se mi je odvalil kamen od srca," pa je za naš radio povedal mesar Aleš Puc. Mesnica je bila v Ilirski Bistrici zaprta le en dan, ko je osebje opravljalo preventivni pregled, je še pojasnil, saj Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v izrednem inšpekcijskem pregledu v mesnopredelovalnem obratu in prodajalni v Ilirski Bistrici ni ugotovila nepravilnosti.

Aleš Puc vsem strankam mesnice svetuje, da dosledno uporabljajo razkužilo na vstopu v prodajalno: "zdaj smo videli, da do takega primera lahko pride nevede ... Vesel pa sem odziva naših strank, so mi dali podporo in to me je v teh težkih časih držalo pokonci."

Kaj so pokazali rezultati preiskave?

"Okužbi je bilo zpostavljeno je bilo 139 oseb, 3 osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedli in niso imeli prebavnih težav. 13 oseb je navedlo, da so jedle tatarski biftek iz navedene mesnice in niso imeli prebavnih težav. 12 oseb pa je navedlo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za ostalimi. Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil."

"Iz Poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila (tatarski biftek), je razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila)."

"Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah - poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike," v sporočilu za javnost pojasnjujejo na NIJZ.

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...