Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Meso, vitrina (foto: ARO)
Meso, vitrina | (foto: ARO)

Biftek v Ilirski Bistrici neoporečen. Aleš Puc: Oddahnili smo si!

Kmetijstvo | 13.01.2022, 10:07 Robert Božič

Nacionalni inštitut za javno zdravje je skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in Nacionalnim laboratorijem za zrak, okolje in hrano, kjer so bili odvzeti vzorci v preiskavi, zaključil preiskavo božičnega izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici.

»Glede na klinično sliko, potek obolenja in rezultate laboratorijskih analiz je preiskava pokazala, da je bil povzročitelj izbruha Norovirus GI/GII. Preiskava je pokazala, da vir okužb niso živila, temveč gre najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže,« so zapisali v sporočilu za javnost na NIJZ.

Kot je razumeti iz zapisanega, je najverjetnejša teorija za prenos okužbe, če je do nje sploh prišlo ob obisku mesnice, da se je le ta prenašala prek površin, ki se jih dotikajo stranke in je tako prišlo do prenosa okužbe prek embalaže.

V sporočilu za javnost pa so na NIJZ še zapisali: »Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah - poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike."

Aleš Puc: Oddahnili smo si

"Zelo smo si oddahnili, zadnja dva tedna sta bila zelo napeta. Nobeden od nas ni vedel, kje bi do te kontaminacije lahko prišlo. Zdaj se mi je odvalil kamen od srca," pa je za naš radio povedal mesar Aleš Puc. Mesnica je bila v Ilirski Bistrici zaprta le en dan, ko je osebje opravljalo preventivni pregled, je še pojasnil, saj Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v izrednem inšpekcijskem pregledu v mesnopredelovalnem obratu in prodajalni v Ilirski Bistrici ni ugotovila nepravilnosti.

Aleš Puc vsem strankam mesnice svetuje, da dosledno uporabljajo razkužilo na vstopu v prodajalno: "zdaj smo videli, da do takega primera lahko pride nevede ... Vesel pa sem odziva naših strank, so mi dali podporo in to me je v teh težkih časih držalo pokonci."

Kaj so pokazali rezultati preiskave?

"Okužbi je bilo zpostavljeno je bilo 139 oseb, 3 osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedli in niso imeli prebavnih težav. 13 oseb je navedlo, da so jedle tatarski biftek iz navedene mesnice in niso imeli prebavnih težav. 12 oseb pa je navedlo, da niso jedli nobenega sumljivega živila, zboleli pa so dan ali dva za ostalimi. Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil."

"Iz Poročila o mikrobiološkem preizkušanju živila (tatarski biftek), je razvidno, da so preizkušani parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila)."

"Izključena ni tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj, na drugih prednovoletnih prireditvah - poslovni zaključki leta, prednovoletne prireditve. Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike," v sporočilu za javnost pojasnjujejo na NIJZ.

Kmetijstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...