Damijana MedvedDamijana Medved
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Meso, vitrina (foto: ARO)
Meso, vitrina | (foto: ARO)

Inšpekcijski pregled mesnice v Ilirski Bistrici ni pokazal nepravilnosti

Kmetijstvo | 30.12.2021, 18:51 Robert Božič

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v izrednem inšpekcijskem pregledu v mesnopredelovalnem obratu in prodajalni v Ilirski Bistrici ni ugotovila nepravilnosti je ob 18.05 poročala STA. Vzrok večjega števila okužb torej še vedno ni znan, ali bi lahko bili vzrok zanje res mesni proizvodi, pa naj bi bilo znano po končanih analizah v prihodnjih dneh.

Kot so popoldne za STA pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v mesnopredelovalnem obratu in prodajalni opravila izredni inšpekcijski pregled. Nepravilnosti niso ugotovili, delavca, napotena na usmerjen zdravniški pregled, pa sta predložila negativna izvida opravljenih preiskav, so zapisali.

Zdravstvene težave zaradi norovirusa

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je inšpekcijski pregled opravila zaradi zdravstvenih težav več ljudi. Približno 75 oseb z območja Ilirske Bistrice je namreč od sobote do začetka tega tedna zaradi vročine in slabosti in prebavnih težav poiskalo zdravniško pomoč, ena oseba pa je bila hospitalizirana. Pri njih je bila potrjena okužba z norovirusom.

Okuženim osebam naj bi bilo skupno to, da so v mesnici v Ilirski Bistrici kupili tatarski biftek, ali meso za pripravo te jedi. Na podlagi trenutnih informacij pomirja dejstvo, da gre za osamljen primer, lokaliziran na eno lokacijo in živilo. Prav tako pa je omenjeni virus precej pogost, ki pa pri večini ne povzroča večjih zapletov.

Lastnik družinske mesnice Puc Aleš Milavec je že včeraj za Televizijo Slovenija dejal, da ni jasno, ali je do kontaminacije mesa prišlo pri njih ali v dobaviteljski mreži.

Ali so bili vzrok za okužbo meso in mesni proizvodi, bo znano po končani analizi odvzetih brisov in vzorcev živil, predvidoma v prihodnjih dneh. Vzrok okužbe v okviru svojih pristojnosti preiskuje tudi epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), so pozno popoldne za STA še pojasnili na MKGP.

Trebušna gripa ki najbolj prizadene otroke?

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi, pojasnjujejo na spletni strani NIJZ.

Norovirusi se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin.

Virus povzroča vnetje želodca ali črevesja ali pa celo oboje skupaj. Laično bolezen imenujemo tudi »trebušna gripa«, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe, še pojasnjujejo na NIJZ.

V letošnjem letu je bilo prijavljenih 847 norovirusnih okužb, kar je nekaj več kot lani v istem obdobju. Najvišja obolevnost je bila med otroci do starosti štirih let, v bolnišnici pa se je zdravilo 227 obolelih.

Kmetijstvo
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...