Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče (foto: ARO)
Minister dr. Anže Logar na Radiu Ognjišče | (foto: ARO)

NATO in Rusija na pogajanjih brez preboja

12.01.2022, 18:29 Andrej Šinko

Srečanje med predstavniki članic NATA in Rusije pričakovano ni prineslo preboja, saj so razhajanja prevelika. Zavezništvo pričakuje umik ruskih sil in vojske z ukrajinske meje, v Moskvi pa zahtevajo, da se NATO odpove širjenju na države, ki so nekoč bile del Sovjetske zveze. V zavezništvu si sicer želijo tudi pogovorov o omejevanju oboroževanja.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg glede pogajanj ostaja optimističen, slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je bil gost današnje oddaje Pogovor o, pa je dejal, da je diplomaciji treba dati čas. Kljub temu zahodne sile zelo pozorno spremljajo dogajanje in je v primeru kršitev ozemeljske celovitosti Ukrajine pričakovati ustrezen odgovor. »Ta strategija, ki sta jo ubrala NATO in Evropska unija je pravilna, da so možni vsi scenariji z močnim poudarkom na diplomaciji,« je dejal Logar.

Namen današnjih pogovorov predstavnikov 30 članic zveze NATO z namestnikom ruskega zunanjega ministra Aleksandrom Gruškom je bil zmanjšati napetosti. Vendar pa se glede glavnih točk zadeve niso premaknile naprej, saj Rusija namerava vztrajati s silami na meji, NATO pa ne pristaja na zahteve Kremlja, da bi se odpovedal nadaljnjemu širjenju. »Članice NATA so zavezane ustanovni listini. Tam je politika proste odločitve o varnostni usmeritvi posamezne države in odprtosti do širitve jasno zapisana in NATO mimo tega ne bo šel,« je pojasnil Logar.

So se pa članice zavezništva pripravljene pogovarjati o nadzoru nad oboroževanjem, razoroževanju in neširjenju jedrskega orožja, vključno z vprašanjem vzajemnega omejevanja izstrelkov in jedrskimi politikami, je pojasnil Stoltenberg in poudaril tudi pripravljenost zaveznic na izboljšanje civilnih in vojaških komunikacijskih poti ter na ponovno vzpostavitev predstavništev Nata in Rusije v Moskvi oziroma Bruslju.

Kako nevarna je energetska odvisnost?

Po Logarjevih besedah bo v prihodnje ključno iskati stične točke sodelovanja. Rusija, NATO in Evropska unija lahko sodelujejo na področjih boja proti terorističnim grožnjam, zagotavljanja varnosti, odgovora na podnebne spremembe. »To so teme, kjer lahko gradiš medsebojno zaupanje in kjer so možne konkretne odločitve, ki pripomorejo k nadgraditvi zaupanja in širitvi tega dialoga na druga področja.«

Članice Evropske unije so z Rusijo močno povezano tudi na področju trgovine, Unija pa je od nje tudi močno energetsko odvisna. Logar opozarja, da je »Evropska unija na tem področju rahlo zaspala, v bistvu pozabila na vprašanje kritične infrastrukture in pretirane energetske odvisnosti od ene države. S tem se je izpostavila tudi strateškemu tveganju«. Sogovornik meni, da je ključno, da se je to spoznalo, in da tudi francosko predsedstvo predvideva razprave o tem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Politika , Teme , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...