Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Labod. Aviarno influenco ponavadi v največji meri prenašajo divje vodne ptice. (foto: Peter H. / Pixabay)
Labod. Aviarno influenco ponavadi v največji meri prenašajo divje vodne ptice. | (foto: Peter H. / Pixabay)

Aviarna influenca potrjena tudi pri poginulem labodu v okolici Pragerskega

28.12.2021, 12:33 Robert Božič

Pravkar se sestaja Državno središče za nadzor bolezni. Odločajo o ukrepih znotraj ožjega in širšega pasu okrog kmetijskega gospodarstva, na katerem so včeraj potrdili okužbo s ptičjo gripo pri domači perutnini.

Danes je potrjen tudi prvi primer okužbe z aviarno influenco pri poginulem labodu, ki so ga našli v okolici Pragerskega, je za naš radio povedala mag. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

»Domnevamo, po do zdaj zbranih podatkih, da je bil vir okužbe na tem gospodarstvu kontakt z divjimi pticami, ker lahko povem, da smo našli mrtvega laboda, ki je tudi bil pozitiven in to na Pragerskem.«

Stanje na kmetiji, kjer se je v nedeljo pojavila okužba je že sanirano, vsa perutnina je bila neškodljivo uničena, je povedala Hrovatinova in dodala: » Določeno je bilo okuženo in ogroženo območje, 3 in 10 kilometrski pas, in pravkar Državno središče za nadzor bolezni potrjuje tudi ukrepe, ki se bodo izvajali na teh območjih.«

Pričakovati je, da bo na prej omenjenih območjih začeli veljati ukrepi omejitve prometa s perutnino, po vsej Sloveniji pa naj bi stopila v veljavo zahteva po zapori perutnine, da se prepreči stik z divjimi pticami.

»Večina ukrepov bo predvidoma v veljavi 30 dni, odvisno od epizootiološke situacije,« je za naš radio še pojasnila mag. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...