Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Labod. Aviarno influenco ponavadi v največji meri prenašajo divje vodne ptice. (foto: Peter H. / Pixabay)
Labod. Aviarno influenco ponavadi v največji meri prenašajo divje vodne ptice. | (foto: Peter H. / Pixabay)

Aviarna influenca potrjena tudi pri poginulem labodu v okolici Pragerskega

Kmetijstvo | 28.12.2021, 12:33 Robert Božič

Pravkar se sestaja Državno središče za nadzor bolezni. Odločajo o ukrepih znotraj ožjega in širšega pasu okrog kmetijskega gospodarstva, na katerem so včeraj potrdili okužbo s ptičjo gripo pri domači perutnini.

Danes je potrjen tudi prvi primer okužbe z aviarno influenco pri poginulem labodu, ki so ga našli v okolici Pragerskega, je za naš radio povedala mag. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

»Domnevamo, po do zdaj zbranih podatkih, da je bil vir okužbe na tem gospodarstvu kontakt z divjimi pticami, ker lahko povem, da smo našli mrtvega laboda, ki je tudi bil pozitiven in to na Pragerskem.«

Stanje na kmetiji, kjer se je v nedeljo pojavila okužba je že sanirano, vsa perutnina je bila neškodljivo uničena, je povedala Hrovatinova in dodala: » Določeno je bilo okuženo in ogroženo območje, 3 in 10 kilometrski pas, in pravkar Državno središče za nadzor bolezni potrjuje tudi ukrepe, ki se bodo izvajali na teh območjih.«

Pričakovati je, da bo na prej omenjenih območjih začeli veljati ukrepi omejitve prometa s perutnino, po vsej Sloveniji pa naj bi stopila v veljavo zahteva po zapori perutnine, da se prepreči stik z divjimi pticami.

»Večina ukrepov bo predvidoma v veljavi 30 dni, odvisno od epizootiološke situacije,« je za naš radio še pojasnila mag. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Kmetijstvo
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...