Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kokoši (foto: Ralph / Pixabay)
Kokoši | (foto: Ralph / Pixabay)

Pojav ptičje gripe H5N1 tudi v Sloveniji

Kmetijstvo | 27.12.2021, 15:05 Robert Božič

Zgodaj popoldne je Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporočila, da je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav, včeraj odvzetih vzorcev, danes v Sloveniji potrjen prvi primer ptičje gripe. Okužbo so potrdili pri domači perutnini na manjši kmetiji na območju občine Slovenska Bistrica.

Sum na pojav bolezni je že včeraj postavil veterinar, ki ga je lastnik perutnine poklical po ugotovljenem povečanem poginu. Po opravljenih preiskavah so danes okužbo potrdili. Mag. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano klinične znake, po katerih rejci prepoznajo bolezen našteva:

• zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %),
• padec nesnosti (za več kot 5 %),
• povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina),
• kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske, pomodrelost, apatičnost) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco..

V primeru katerega od zgoraj naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja, ki se bo odločil o naslednjih korakih.

Najbolj pomembno je zgodnje odkrivanje okužb

Mag. Breda Hrovatin je v Svetovalnici prejšnji teden povedala: »Stanje v Evropi je kar dramatično. V Nemčiji je največ primerov pri divjih pticah, v Italiji pri domači perutnini. Bolezen je tudi na Madžarskem, Hrvaškem, torej v naši bližini in temu primerno moramo biti previdni inravnati tudi pri nas.« Opozorila je na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni, saj z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se namreč lahko zelo omeji širjenje bolezni in posledično zmanjša gospodarska škoda, ki jih pojav ptičje gripe lahko povzroči.

Aviarna influenca se letošnjo jesen pojavlja v EU državah

Ministrstvo za kmetijstvo ter Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta rejce perutnine že v začetku decembra pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo. Za zdaj ugotovljeni podtipi bolezni, ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi, so takrat navedli.

Prenos bolezni z mesom ni dokazan

»Če bi bila žival pred zakolom okužena, prenos s samim mesom ni dokazan. Moramo pa pri mesu upoštevati vsa druga priporočila: dobro prekuhavanje, higiena, menjavanje nožev, ampak to ne velja samo za aviarno influenco, ampak tudi za salmonelo ... Sicer pa morajo iti ptice, ki niso poginile, v neškodljivo uničenje. Tega mesa ne smemo prodajati,« je še povedala mag. Breda Hrovatin v Svetovalnici prejšnji teden.

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...