Jože Bartolj
Miha Močnik
Tone Gorjup
Kokoši (foto: Ralph / Pixabay)
Kokoši | (foto: Ralph / Pixabay)

Pojav ptičje gripe H5N1 tudi v Sloveniji

27.12.2021, 15:05 Robert Božič

Zgodaj popoldne je Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporočila, da je bil na podlagi pozitivnih rezultatov preiskav, včeraj odvzetih vzorcev, danes v Sloveniji potrjen prvi primer ptičje gripe. Okužbo so potrdili pri domači perutnini na manjši kmetiji na območju občine Slovenska Bistrica.

Sum na pojav bolezni je že včeraj postavil veterinar, ki ga je lastnik perutnine poklical po ugotovljenem povečanem poginu. Po opravljenih preiskavah so danes okužbo potrdili. Mag. Breda Hrovatin, vodja sektorja za zdravje in dobrobit živali na Upravi za varno hrano klinične znake, po katerih rejci prepoznajo bolezen našteva:

• zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %),
• padec nesnosti (za več kot 5 %),
• povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina),
• kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske, pomodrelost, apatičnost) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco..

V primeru katerega od zgoraj naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja, ki se bo odločil o naslednjih korakih.

Najbolj pomembno je zgodnje odkrivanje okužb

Mag. Breda Hrovatin je v Svetovalnici prejšnji teden povedala: »Stanje v Evropi je kar dramatično. V Nemčiji je največ primerov pri divjih pticah, v Italiji pri domači perutnini. Bolezen je tudi na Madžarskem, Hrvaškem, torej v naši bližini in temu primerno moramo biti previdni inravnati tudi pri nas.« Opozorila je na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni, saj z izvajanjem ukrepov za zgodnje odkrivanje in hitro potrditev bolezni se namreč lahko zelo omeji širjenje bolezni in posledično zmanjša gospodarska škoda, ki jih pojav ptičje gripe lahko povzroči.

Aviarna influenca se letošnjo jesen pojavlja v EU državah

Ministrstvo za kmetijstvo ter Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta rejce perutnine že v začetku decembra pozvala k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo. Za zdaj ugotovljeni podtipi bolezni, ne predstavljajo večjega tveganja za okužbo ljudi, so takrat navedli.

Prenos bolezni z mesom ni dokazan

»Če bi bila žival pred zakolom okužena, prenos s samim mesom ni dokazan. Moramo pa pri mesu upoštevati vsa druga priporočila: dobro prekuhavanje, higiena, menjavanje nožev, ampak to ne velja samo za aviarno influenco, ampak tudi za salmonelo ... Sicer pa morajo iti ptice, ki niso poginile, v neškodljivo uničenje. Tega mesa ne smemo prodajati,« je še povedala mag. Breda Hrovatin v Svetovalnici prejšnji teden.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...