Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenska karitas pomaga mnogim (foto: Slovenska karitas)
Slovenska karitas pomaga mnogim | (foto: Slovenska karitas)

Kociper: Stanje v Pomurju se je v zadnjih dveh letih zelo poslabšalo

Oddaje | 20.12.2021, 10:11 Petra Stopar

Škofijska karitas Murska Sobota opozarja, da je epidemija covida-19 prebivalce v pokrajini ob Muri posebej močno prizadela. Vse več je ljudi brez urejenega zdravstvenega zavarovanja, nekatere družine, ki so prej uspele odplačevati mesečne obveznosti, pa so zdaj tik pred deložacijo, je povedal generalni tajnik Jožef Kociper.

V pogovoru za oddajo Karitas je Kociper najprej osvetlil posledice epidemije skozi urejenost dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Potreba po pomoči pri plačilu slednjega je namreč od začetka epidemije marca 2020 do danes močno narasla. Medtem ko je Škofijska karitas Murska Sobota v letu 2018 za kritje stroškov dodatnega zavarovanja posameznikov v stiski porabila dobrih 2000 evrov, je ta znesek v letu 2020 znašal že skoraj 8000 evrov. »V letu 2021 smo imeli že od 12.000 do 13.000 evrov dodatnega zavarovanja. Poleg tega se na nas obrne veliko ljudi, ki niso imeli urejenega in so zaradi covida šli v bolnišnico in potem morali tistih 10 odstotkov bolnišnice plačevati.« Zato je še kako dobrodošla pomoč pro bono zdravstvene ambulante.

Kociper je opozoril še na eno težavo kot finančno posledico epidemije za družine in posameznike, »ker sta bila zamrznjena za odplačevanje kreditov in neizterjava, zdaj pa je to udarilo na plan in zadnjič smo imeli tu sedemčlansko družino s šoloobveznimi in predšolskimi otroki«. Zaradi manjših prihodkov v tem času so jim začele izvršbe padati kot domine. Trenutno je več tovrstnih primerov, tudi deložacij, pri katerih poskuša Karitas po besedah sogovornika preprečiti odprto brezdomstvo in najti neke rešitve za ogrožene.

Jožef Kociper in Jože Hozjan
Jožef Kociper in Jože Hozjan © Peter Tomažič

Sicer pa so se po njegovi oceni socialne razmere v Pomurju v zadnjih dveh letih zelo poslabšale. »Žal pa naši ljudje nekako niso slišani, pomoč se razdeljuje okrog Ljubljane, do Murske Sobote pa kakšni programi v tem času zelo težko pridejo, zato smo v skrbeh za naše ljudi.« Škofijska karitas v Lazarjevem domu nudi pomoč ljudem preko ljudske kuhinje, prostorov za osebno higieno, pa tudi dveh materinskih domov. V Murski Soboti je brezdomcem na voljo tudi zavetišče društva Mozaik.

Vabljeni k poslušanju celotne oddaje Karitas, v kateri smo na četrto adventno nedeljo gostili še vodjo Dnevnega centra za brezdomce v Bertokih Darjo Zver.

Oddaje
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...