Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ne zapirajmo se, poiščimo pomoč, pogovor razumevajočega.  (foto: PixaBay)
Ne zapirajmo se, poiščimo pomoč, pogovor razumevajočega. | (foto: PixaBay)

Za to, da prideš po pomoč na Karitas, je tudi potreben pogum

Sociala | 23.11.2021, 08:15 Matjaž Merljak

Svojo zgodbo nam je zaupala neimenovana prejemnica pomoči Škofijske karitas Maribor, ki je kar trikrat prišla do vrat Karitas in se trikrat obrnila, ker ji je bilo nerodno, ker ni zbrala poguma, da bi prosila za pomoč.

"Srce, ki sprejema" je geslo letošnjega Tedna Karitas in v našem programu boste slišali sedem 'zgodb, ki jih piše dobrota'. To so izkušnje uporabnikov programov Karitas.

Naši sogovornici se je življenje spremenilo kar naenkrat, bi lahko rekli: "Tovarna, kjer sem delala, se je zaprla ... Čez nekaj let sem se tudi ločila ... Vse mi je šlo navzdol, življenje se je spremenilo."

Uredila si je socialno pomoč, otroški dodatek in čez nekaj časa preživnino, a to je bilo za vse izdatke premalo. Zato se je obrnila na Center za socialno delo, Rdeči križ in Slovensko karitas.

Tudi mene je bilo sram. Sem mislila, da me vsi gledajo. Tako mi je bilo nerodno.

Ko je v četrtem poskusu zbrala dovolj poguma in pozvonila na vratih Karitas, je bila zelo lepo sprejeta: "Tega ne morem nikoli pozabit. Gospa me je razumela, prisluhnila mi je, pomagala mi je ..."

Prej prejemnica pomoči zdaj pomaga drugim na Karitas: "V ljudeh, ki prihajajo, takoj vidim sebe. Jih razumem in jim rada prisluhnem ter pomagam."

Človeško srce je veliko in odprto. Če iščeš pomoč, se vedno najde kakšna roka, da ti polepša življenje.

To nam je povedala Dubravka Skuhala z Beltincev. Njihovi družini je Karitas pomagala z nakupom vzpenjalnega goseničarja. Tričlansko družino Skuhala je januarja letos doletela posebna preizkušnja: oče in mož Slavko je doživel možgansko krvavitev. Ima težje posledice - pri motoriki, na govorno-jezikovnem in kongitivnem področju ter ohromelost po desni strani. Po pomoči Karitas gre zdaj lahko ven iz visokonadstropne hiše, med ljudi ...

Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju