Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Nadškof Stanislav Zore predstavlja papeževo poslanico za svetovni dan miru (foto: Marjana Debevec)
Nadškof Stanislav Zore predstavlja papeževo poslanico za svetovni dan miru | (foto: Marjana Debevec)

Papež: Manj za orožje, več za izobraževanje

| 30.12.2021, 13:54 Marjana Debevec

Papež nas v poslanici ob svetovnem dnevu miru, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo 1. januarja, znova vabi k dialogu. Kot temelj miru izpostavlja še pomen izobraževanja in dela za vse. Na današnji tiskovni konferenci sta poslanico predstavila nadškof Stanislav Zore in urednik zbirke cerkveni dokumenti Rafko Valenčič.

Dialog je po papeževih besedah edina možnost za to, da razlike med ljudmi, med generacijami in med narodi postanejo obogatitev, ne pa razlog za razhajanja, delitve ali celo za ustvarjanje nasprotovanja. Temelj dialoga pa je osnovno zaupanje med ljudmi in med družbenimi skupinami, je poudaril nadškof Stanislav Zore. »To zaupanje vzpostavi pripravljenost poslušati drugega, se z drugim dogovarjati in potem tudi hoditi skupaj. Kadar nam to zaupanje ne uspe in se potem ne poslušamo, tam tudi ne moremo hoditi skupaj.« Dialog na temelju zaupanja je po besedah Rafka Valenčiča zelo pomemben za našo slovensko družbo. »Če kdaj, potem vemo, kako je v naših slovenskih razmerah potreben dialog. Ne kultura izključevanja, ampak kultura združevanja. Tu pa je potreben tudi nek napor: ne izhajam iz sebe, izhajam iz drugega, ker drugega skušam razumeti.«

Papež kot temelj miru izpostavlja tudi izobraževanje, v katerega se je na svetovni ravni v zadnjem letu manj vlagalo kot prejšnja leta. Prav zato je po njegovem potreben preobrat: manj vlagati v orožje in več v izobraževanje mladih rodov.

Ljudem pa je treba zagotoviti tudi delo. Zato sveti oče opozarja, da tehnični napredek ne sme voditi v smer siromašenja ljudi. »To pa seveda tudi ne pomeni, da bi papež bil proti napredku, proti podjetništvu. Nasprotno: pravi, da je treba zagotoviti in podpirati svobodo podjetniške pobude in istočasno pospeševati rast družbene odgovornosti, ko dobiček ne postane edino merilo, ampak vendarle najvišja vrednota in vso skrb pomeni človek,« je še pojasnil nadškof Zore.

Tadej Jakopič o statistiki življenja Cerkve v letu 2021
Tadej Jakopič o statistiki življenja Cerkve v letu 2021 © Marjana Debevec

Kaj storiti ob upadanju števila duhovnikov?

Statistika kaže, da je bilo lani v Sloveniji več kot 71 odstotkov katoličanov. Tiskovni predstavnik Tadej Jakopič izpostavlja veliko prizadevanje vernikov za dobrodelnost, ki jo je pandemija še okrepila. Upadanje števila duhovnih poklicev pa je po njegovih besedah spodbuda vsem laikom k večjemu sodelovanju v življenju in poslanstvu Cerkve.

»Tudi če bi se ob podatkih, da je duhovnih poklicev vedno manj, oziroma da se počasi nakazuje nekakšna kriza, kot nekateri to označijo, bi seveda lahko ob tem obupali. Moramo pa gledati pozitivno stran. Ta pa je, da se vedno večje število laikov aktivno vključuje. Tako bodo lahko duhovniki res delovali v skladu s tistim, za kar so postavljeni. In prav v začetku naše sinode je dragoceno, da vidimo pri čem smo in da dobre prakse spodbudimo, peljemo naprej, morda nadgradimo, tisto pa kar se je pokazalo, da morda včasih zavira, ali pa samo stagnira, pa odstranimo, da bomo lahko napredovali.«

Kot zanimivost naj omenimo, da ima Cerkev 30 vzgojno izobraževalnih zavodov in da je versko življenje nad povprečjem glede na svetovne razmere. Več pa najdete na spletni strani Katoliške Cerkve.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.