Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Evropska poslanka ELS/NSi Ljudmila Novak (foto: www.ljudmilanovak.eu)
Evropska poslanka ELS/NSi Ljudmila Novak | (foto: www.ljudmilanovak.eu)

Ljudmila Novak o dogajanju na belorusko-poljski meji: To je napad na Poljsko in EU

Slovenija | 15.11.2021, 13:48 Alen Salihović

V oddaji Glas Slovenije v EU smo gostili evropsko poslanko iz vrst Evropske ljudske stranke/NSi Ljudmilo Novak. Spregovorila je o delu v evropskem parlamentu, epidemiji, obisku v Izraelu, dogajanju na zunanji meji Evropske unije, pa tudi o podnebni konferenci v Glasgowu.

Logotip EPP/ELS
Logotip EPP/ELS © Logotip poslanske skupine Evropske ljudske stranke
Uvodoma je Novakova komentirala pestro dogajanje na zunanji meji Evropske unije oziroma na meji med Belorusijo in Poljko. »Na žalost tukaj ne gre za pravo migrantsko krizo, ampak dobesedno za hibridni napad Lukašenka s pomočjo Rusije. Saj če nekdo plačuje letala zato, da pridejo ljudje iz območij, kjer ni vojn, v njihovo državo, jih tam gosti, potem pa pošlje na mejo in jim obljublja boljše življenje, je torej to napad Poljsko, napad na Evropsko unijo,« je povedala.

Po dveh tednih se je v soboto končala podnebna konferenca COP26 v Glasgowu. Na konferenci je bil sprejet dogovor o omejitvi globalnega segrevanja in o finančni pomoči najranljivejšim državam. Stroka je razočarana, politiki v glavnem govorijo doseženem napredku. »Čeprav Kitajske ni bilo v Glasgowu, pa vendar je viden napredek, saj sta Kitajska in ZDA sklenili dogovor o zmanjšanju izpustov, pomembno je, da se je Amerika vrnila k tem pogovorom in pa ta konferenca ima tudi veliko vlogo pri ozaveščanju svetovne javnosti glede potrebnosti naših ukrepov,« je povedala Novakova.

Spomnila je tudi, da so uradne napovedi o višjih položnicah za energente dosegle tudi gospodinjstva v Sloveniji. »Razlogi, da bomo v Evropi letošnjo zimo plačevali bistveno višjo ceno za energente, se večinsko ne skrivajo v prehodu na obnovljive vire, temveč v posledicah razmer na Kitajskem, potresnih sunkih na Nizozemskem in geostrateških političnih igrah Rusije,« poudarja Novakova. Kot članica politične skupine ELS in odbora za okolje in javno zdravje v Evropskem parlamentu podpira pobudo o ustanovitvi Socialno-podnebnega sklada, ki bi v tem tranzitnem obdobju pomagal najranljivejšim skupinam, ki si ne morejo privoščiti visokih računov. »V politični skupini ELS smo Evropsko komisijo že pozvali k ustanovitvi tovrstnega sklada v sklopu Zelenega dogovora. Pričakujemo, da bo odločitev sprejeta v najkrajšem možnem času. V skupini ELS smo odločni, da prehod na obnovljive vire ne sme pomeniti, da kogarkoli puščamo na hladnem, temveč da ljudem zagotovimo ustrezne osnovne življenjske pogoje. Energetsko revščino je potrebno preprečiti,« meni.

Ljudmila Novak, ki je kljub cepljenosti prebolela covid, je vse povabila k odločitvi za cepljenje, saj je potek bolezni lažji. »Tudi raziskave kažejo, da tisti, ki so bili cepljeni, morajo manjkrat v bolnišnico in potek bolezni je lažji,« je dejala.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.