Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Evropska poslanka ELS/NSi Ljudmila Novak (foto: www.ljudmilanovak.eu)
Evropska poslanka ELS/NSi Ljudmila Novak | (foto: www.ljudmilanovak.eu)

Ljudmila Novak o dogajanju na belorusko-poljski meji: To je napad na Poljsko in EU

Slovenija | 15.11.2021, 13:48 Alen Salihović

V oddaji Glas Slovenije v EU smo gostili evropsko poslanko iz vrst Evropske ljudske stranke/NSi Ljudmilo Novak. Spregovorila je o delu v evropskem parlamentu, epidemiji, obisku v Izraelu, dogajanju na zunanji meji Evropske unije, pa tudi o podnebni konferenci v Glasgowu.

Logotip EPP/ELS
Logotip EPP/ELS © Logotip poslanske skupine Evropske ljudske stranke
Uvodoma je Novakova komentirala pestro dogajanje na zunanji meji Evropske unije oziroma na meji med Belorusijo in Poljko. »Na žalost tukaj ne gre za pravo migrantsko krizo, ampak dobesedno za hibridni napad Lukašenka s pomočjo Rusije. Saj če nekdo plačuje letala zato, da pridejo ljudje iz območij, kjer ni vojn, v njihovo državo, jih tam gosti, potem pa pošlje na mejo in jim obljublja boljše življenje, je torej to napad Poljsko, napad na Evropsko unijo,« je povedala.

Po dveh tednih se je v soboto končala podnebna konferenca COP26 v Glasgowu. Na konferenci je bil sprejet dogovor o omejitvi globalnega segrevanja in o finančni pomoči najranljivejšim državam. Stroka je razočarana, politiki v glavnem govorijo doseženem napredku. »Čeprav Kitajske ni bilo v Glasgowu, pa vendar je viden napredek, saj sta Kitajska in ZDA sklenili dogovor o zmanjšanju izpustov, pomembno je, da se je Amerika vrnila k tem pogovorom in pa ta konferenca ima tudi veliko vlogo pri ozaveščanju svetovne javnosti glede potrebnosti naših ukrepov,« je povedala Novakova.

Spomnila je tudi, da so uradne napovedi o višjih položnicah za energente dosegle tudi gospodinjstva v Sloveniji. »Razlogi, da bomo v Evropi letošnjo zimo plačevali bistveno višjo ceno za energente, se večinsko ne skrivajo v prehodu na obnovljive vire, temveč v posledicah razmer na Kitajskem, potresnih sunkih na Nizozemskem in geostrateških političnih igrah Rusije,« poudarja Novakova. Kot članica politične skupine ELS in odbora za okolje in javno zdravje v Evropskem parlamentu podpira pobudo o ustanovitvi Socialno-podnebnega sklada, ki bi v tem tranzitnem obdobju pomagal najranljivejšim skupinam, ki si ne morejo privoščiti visokih računov. »V politični skupini ELS smo Evropsko komisijo že pozvali k ustanovitvi tovrstnega sklada v sklopu Zelenega dogovora. Pričakujemo, da bo odločitev sprejeta v najkrajšem možnem času. V skupini ELS smo odločni, da prehod na obnovljive vire ne sme pomeniti, da kogarkoli puščamo na hladnem, temveč da ljudem zagotovimo ustrezne osnovne življenjske pogoje. Energetsko revščino je potrebno preprečiti,« meni.

Ljudmila Novak, ki je kljub cepljenosti prebolela covid, je vse povabila k odločitvi za cepljenje, saj je potek bolezni lažji. »Tudi raziskave kažejo, da tisti, ki so bili cepljeni, morajo manjkrat v bolnišnico in potek bolezni je lažji,« je dejala.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...