Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Misijonar Peter Opeka (foto: Izidor Šček)
Misijonar Peter Opeka | (foto: Izidor Šček)

Radio Ognjišče sopredlagatelj nominacije misijonarja Pedra Opeke za nagrado Sveta Evrope

Cerkev na Slovenskem | 03.11.2021, 11:55 Jure Sešek

Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je nominiralo misijonarja na Madagaskarju Pedra Opeko za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg za izjemne dosežke na humanitarnem področju.

Na ministrstvu poudarjajo, da bi nagrada pomembno prispevala k prepoznavnosti njegovega humanitarnega dela. Med predlagatelji so tudi Slovenska karitas, Misijonsko središče Slovenije, Radio Ognjišče in mednarodni sopredlagatelj Vincentian Family Homeless Alliance s sedežem v Rimu.

Misijonar Opeka je leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa oziroma Dobri prijatelji. V 30 letih delovanja je vzpostavil več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. S pomočjo malgaških prostovoljcev je iz odlagališča smeti blizu glavnega mesta Antananarivo postavil mesto upanja za več kot 25 tisoč ljudi. Trenutno je v šolah, ki sta jih zgradili združenji, v izobraževalni program vključenih 14 tisoč otrok. Skupaj s prostovoljci obeh združenj je pomagal že več kot 500 tisoč revnim Malgašem.

Nagrado Raoul Wallenberg podeljuje Svet Evrope v sodelovanju s švedsko vlado in madžarskim parlamentom v spomin na švedskega diplomata, ki je v letih 1944 in 1945 ščitil pripadnike judovske skupnosti v Budimpešti.

Jure Sešek v pogovoru z misijonarjem Petrom Opeko
Jure Sešek v pogovoru z misijonarjem Petrom Opeko © Izidor Šček

Pedro Opeka
Pedro Opeka © Alen Salihović

Slavje v Akamasoi ob 40 letnici duhovništva Petra Opeke, 27.9.2015
Slavje v Akamasoi ob 40 letnici duhovništva Petra Opeke, 27.9.2015 © Izidor Šček

RADIO OGNJIŠČE O PETRU OPEKI

Peter Opeka je misijonar, ki uči z zgledom. Z zgledom ljubezni, žrtvovanja, predanega dela, garanja, spoštovanja enakosti, spoštovanja človeka ... Je zgled in dokaz, kaj vse zmore človek, če svoje življenje preda Bogu in soljudem.

Vsa leta našega radijskega dela ga doživljamo kot svetilnik upanja, kot žarek vsega, kar potrebuje naš svet. V dveh desetletjih in pol smo uspešno sodelovali pri kar mnogih dobrodelnih akcijah. Vsaka znova je dokaz, koliko zaupanja v delo Petra Opeke ima slovenski človek. Zbrana sredstva za hrano, delovne pripomočke ali za gradnjo bolnišnic, hiš in šol, so vedno presegla tudi najbolj smele obete.

Ob obisku slovenskih misijonarjev, ki sooblikujejo malgaški vsakdan  že več kot 50 let, smo osupli poročali o težkih razmerah preprostih domačinov in pretreseni navdušeno zrli v uspeh dela misijonarja Opeke. Akamasoa je rešitev tisočih, Peter Opeka s sodelavci pa tisti, ki neumorno išče izhod iz brezizhodnega.

Občutja, ki nam jih je bilo dano prenašati v Slovenji, so bila veliko zgovornejša od številk in odstotkov v katerih se da izmeriti delo misijonarja. Začudenje, pretresenost, navdušenje, vzhičenost, hvaležnost in še kaj, se vedno znova prelijejo v izpraševanje vesti in vprašanje: "Pa jaz? Kakšno sled bom pustil za seboj?" Ta, ki jo pušča misijonar Opeka je kot sled sv. Krištofa, po korakih v času je videti, kot da stopa sam ... V resnici pa nosi skrbi, upanje in veselje tisočih, ki so mu zaupani in jim je vrnil vero v človeka in življenje.

Smetišče v Antananarivu spreminja v mesto prihodnosti, brezupne sence v ljudi, še v nas, brezčutno oddaljene, vrača upanje v dobro. Zato smo prepričani, da misijonar Peter Opeka zasluži nagrado za izjemne dosežke na humanitarnem področju, saj vemo, da se bo ta, kot vse ostale doslej, zrcalila v nadaljevanju dela za uboge na rdečem otoku.

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...