Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Gašper Ravnak (foto: )
Gašper Ravnak | (foto: )

»Izračunajte, koliko bi prihranili z lastno sončno elektrarno!«

Slovenija | 20.10.2021, 11:59 Oglasno sporočilo

Zadnje tedne in mesece spremljamo pospešeno dviganje cen energentov, tudi električne energije. Za pogovor smo prosili vodjo službe za razvoj v podjetju ECE Gašperja Ravnaka.

Kako ste se na dogajanje odzvali v ECE?
Drži, v ECE že celotno leto spremljamo rast energentov na svetovnih borzah, predvsem na nabavnih trgih, kjer kupujemo električno energijo. Cena zanjo se za Slovenijo oblikuje na širšem evropskem prostoru in v letu 2021 se je povzpela kar za 100%. Govorim seveda o ceni za prihodnja leta, dobavitelji kupujemo energent v naprej, zato se tudi posledice takih podražitev na naših cenah poznajo z zamikom, če sploh se, ker če gre za kratkoročen dvig, ga je možno tudi premostiti.

Nekateri dobavitelji so že napovedali dvig cen, že v letošnjem letu, kako je pri ECE?
Cen za gospodinjstva in mala podjetja za letos ne bomo spreminjali, odločitev o popravkih cen bo sprejeta po analizi gibanja cen za prihodnje obdobje, trenutno je o tem še prezgodaj govoriti.

Boljšega izhodišča za pogovor o sončni elektrarni skoraj ne bi mogla imeti?
Tudi sam sem na to pomislil. Seveda ne vemo kaj se bo dogajalo s cenami električne energije v prihodnosti, napovedi strokovnjakov pa so vseeno bolj naklonjene opciji, da bodo cene v prihodnjih letih višje kot smo jih bili vajeni. Odločitev za lasten vir električne energije tako prihaja bolj in bolj v ospredje, saj se kalkulacija izboljšuje, ne smemo pa pozabiti tudi ekološkega vidika.

V Sloveniji lahko v zadnjih letih spremljamo pravo ekspanzijo sončnih elektrarn. Čemu pripisujete to?
Po odzivih naših kupcev lahko rečem, da gre za več vzrokov; prvi je brez dvoma ekonomska upravičenost takšne investicije, saj se ljudje po naravi obnašamo racionalno in sončna elektrarna je trenutno investicija, ki se izplača. Vse več ljudi postavlja zelo visoko med razloge tudi ekologijo in dejstvo da delež električne energije v naši gospodinjstvih narašča. Lahko rečem, da so ti trije razlogi med največkrat omenjenimi kot razlog za odločitev za svoj vir elektrike.

V ECE ste postavili že kar nekaj sončnih elektrarn. Kakšni so odzivi kupcev, po letu ali dveh?
Lastniki postanejo po postavitvi lastne elektrarne bolj dovzetni za električno energijo v svojem domu. Spremljajo porabo in proizvodnjo, zanimajo se za novosti, za dodatne možnosti kot so električni avto in polnilnica za električna vozila.

Pred kratkim ste v ECE predstavili tudi posebno aplikacijo s katero si bodoči lastnik sončne elektrarne lahko izračuna veliko podrobnosti svoje bodoče investicije. Kako deluje aplikacija ECE sonce?
Drži, ECE sonce je spletna aplikacija, brezplačna in na voljo vsem, ki omogoča, da uporabnik dobi hiter in jasen odgovor ali se mu sončna elektrarna izplača in če je njegova hiša primerna za takšno investicijo. Ko smo snovali aplikacijo smo predvideli namreč tudi vpogled v energetske potrebe objekta na kateri bo postavljena sončna elektrarna. Aplikacija upošteva tudi trenutno in bodoče stanje kurilnega vira, morebitno menjavo energenta, različne višine subvencij in tudi investicijo v nov vir ogrevanja. Investicijo v sončno elektrarno gledamo torej širše, ne samo kot vir elektrike, ampak tudi kot načrtovanje v skladu s sedanjimi in prihodnjimi potrebami gospodinjstva.

Zelo zanimivo, pa če sva konkretna kaj potrebujem, da lahko ugotovim vse kar ste našteli, kaj moram vedeti?
Poznati morate osnovne potrebe vašega gospodinjstva, na kratko kakšna je vaša letna poraba električne energije in energenta za ogrevanje, če to ni elektrika. Poznati morate kakšne so razpoložljive strešne površine in njihovo usmerjenost glede na strani neba ter morebitne bodoče porabnike električne energije. Kot sem že omenil, je investicijo v sončno elektrarno potrebno gledati širše, tudi z vidika vira za ogrevanje. Z aplikacijo ECE sonce bo uporabnik lahko ugotovil tudi ali se mu hkrati izplača tudi zamenjati vir ogrevanja, morda preiti na ogrevanje s toplotno črpalko ali zemeljski plin.

Na spletni strani ece.si vnesemo podatke, ki ste jih našteli in kaj dobimo?
Na svoj elektronski naslov prejmemo poročilo na osmih straneh, kjer je opisano vse od trenutnega stanja, ocenjenih potreb v prihodnosti, vrednosti investicije, višine subvencije in povračilne dobe. Vse skupaj je ponazorjeno z grafi, pregledno in nazorno prikazano. Uporabnik resnično dobi zelo veliko informacij, ki jih potrebuje in to brezplačno.

Veliko podatkov torej, ki nam pomagajo pri odločitvi. Kako pa poteka postopek od tu naprej? Uporabnik želi oddati povpraševanje in dobiti ponudbo za izvedbo na ključ.
Zelo preprosto, kontaktira ECE in pripravili mu bomo informativno ponudbo, po ogledu na sami lokaciji pa tudi končno ponudbo, saj je potrebno ugotoviti tudi realno stanje kritine, dostopa do električne napeljave, morebitnih drugih okoliščin, ki lahko vplivajo na samo izvedbo in končni znesek.

Ali to pomeni, da mora uporabnik sam poskrbeti za dokumentacijo, subvencije, kredite?
Nikakor! V ECE omogočamo našim kupcem t.i. storitev na ključ, kar pomeni, da zanj prevzamemo vodenje postopka, komuniciranje s pristojnimi distribucijskimi operaterji, EKO skladom in skrbimo, da zanj poteka vse kar se da nemoteče. Pridobivanje vse potrebne dokumentacije je res zahtevno in obsežno, kupec ob primopredaji prejme zajeten fascikel dokumentov, kar samo priča kako obsežen je tak projekt tudi dokumentarno.

Pa je sončna elektrarna primerna za vsakogar? Za vsako gospodinjstvo?
Z vidika ekologije lahko rečemo brez dvoma, da je, saj je sončna energija okolju bolj prijazna, je tudi obnovljiv vir energije. Z vidika ekonomske upravičenosti pa moramo biti realni in ločiti gospodinjstva, ki imajo večje potrebe po električni energiji od tistih z manjšimi. V stanovanjih so potrebe po električni energiji manjše kot v hiši, kjer je vir ogrevanja toplotna črpalka, način prevoza pa električni avtomobil. Seveda ima hiša tudi obvezen sestavni del, lastno streho, kjer je možno postaviti sončno elektrarno, čeprav prenovljena zakonodaja že predvideva tudi možnosti t.i. skupnostnih elektrarn tudi za stanovanjska naselja. Iz izkušenj lahko rečemo, da večino kupcev tvorijo gospodinjstva z letno porabo nad 7000 kWh električne energije, če to vzamemo kot merilo, kdaj razmišljati o lastni elektrarni.

Za več informacij obiščejo spletno stran podjetja, ece.si ali pokličejo na brezplačno številko 080 22 04.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...