Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Škofovska sinoda, odprtje, Vatikan (foto: Vatican News)
Škofovska sinoda, odprtje, Vatikan | (foto: Vatican News)

Papež: Obhajati sinodo pomeni hoditi skupaj po isti poti

Novice | 10.10.2021, 15:43 s. Brigita Zelič Petra Stopar

S plenarnim zasedanjem se je v soboto v novi sinodalni dvorani v Vatikanu začela škofovska sinoda. V uvodnem nagovoru je papež Frančišek spregovoril o njeni ključni vsebini, ki jo povzemajo trije izrazi: občestvo, soudeležba in poslanstvo. V baziliki sv. Petra pa je pri nedeljskem slovesnem bogoslužju predstavnikom različnih stanov in narodnosti pred oltarjem »izpovedi« podelil poslanstvo za uresničevanje sinode.

Srečati se, poslušati in razločevati so bile tri temeljne smernice delovanja, ki jih je papež Frančišek pri sveti maši v nedeljo izluščil iz evangeljskega odlomka o bogatem mladeniču in so hkrati smerokaz uresničevanja sinode, ki je začela. "Danes, ko začenjamo sinodalno potovanje, se vsi najprej vprašajmo – papež, škofje, duhovniki, redovniki in redovnice, bratje in sestre laiki – ali mi, krščanska skupnost, utelešamo slog Boga, ki hodi skozi zgodovino in je vpleten v dogodke človeštva? Ali smo se pripravljeni podati na pustolovščino potovanja ali pa se v strahu pred neznanim raje zatečemo k izgovorom 'saj ni potrebno' ali 'vedno smo delali tako'?"

V teh dneh nas Jezus, tako kot bogataša v evangeliju, kliče, naj se izpraznimo, naj se znebimo vsega posvetnega, pa tudi svojih zaprtosti in ponavljajočih se pastoralnih modelov.

Spomnil je, da smo na začetku sinodalne poti poklicani, da postanemo strokovnjaki v umetnosti srečanja, in sicer tako, da si vzamemo čas za srečanje z Bogom in spodbujamo srečanja med seboj. Druga drža, h kateri nas spodbuja papež, je poslušanje. Resnično srečanje je mogoče le s poslušanjem. Zato je povabil, naj se na tem sinodalnem potovanju iskreno vprašamo: kako smo s poslušanjem? Sveti Duh nas poziva, naj prisluhnemo cerkvam, svetu, izzivom in spremembam, ki nam jih prinaša, da bi nato zmogli razločiti, uvideti, kaj in kako dalje. Sinoda je torej pot duhovnega razločevanja znotraj Cerkve. To pa poteka v molitvi čaščenja in v stiku z Božjo besedo, saj sinoda ni cerkveni dogovor, študijska konferenca ali politični kongres, ampak dogodek milosti, proces zdravljenja, ki ga vodi Sveti Duh.

"V teh dneh nas Jezus, tako kot bogataša v evangeliju, kliče, naj se izpraznimo, naj se znebimo vsega posvetnega, pa tudi svojih zaprtosti in ponavljajočih se pastoralnih modelov. Vprašamo naj se, kaj nam Bog želi povedati v tem času in v katero smer nas želi voditi." Ob koncu homilije je papež vsem zaželel prijetno skupno potovanje. Naj bomo romarji, zaljubljeni v evangelij in odprti za presenečenja Svetega Duha. In naj ne zamudimo milostnih priložnosti za srečanja, medsebojno poslušanje in razločevanje.

Slovenski škofje: Cerkev pričenja sinodalno pot preverjanja življenja po veri v Kristusa

 

Slovenska škofovska konferenca je na dan slovesnega odprtja škofovske sinode v Vatikanu objavila pismo za konec epidemije in edinost v Cerkvi:

Dragi bratje in sestre,

škofje vas vabimo, da se nam pridružite v molitvi in prošnji, da skupaj premagamo težko krizo epidemije in delitev med nami. Čas koronavirusne bolezni COVID-19 je čas preizkušnje, pa tudi priložnost, da poglobimo svojo vero in zaupanje v Boga. Tako bomo iz krize izšli prečiščeni in utrjeni v veri ter bodo naša občestva kraj živete vere. V nedeljo, 17. oktobra 2021, vesoljna Cerkev pričenja sinodalno pot preverjanja življenja po veri v Kristusa. Ta pot se najprej pričenja tako na ravni škofij kot tudi na ravni Cerkve v Sloveniji. Omenjena nedelja je priložnost, da po vseh naših občestvih namenimo skupno molitev za prenehanje epidemije v naši domovini in da začutimo, kako smo v tem času vsi ena družina, čeprav z različnimi mišljenji in prepričanji, ter skupaj poklicani, da pokažemo odgovornost in sodelovanje.

Vaši škofje

Novice
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...

O avtorju