Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Marjan Turnšek (foto: Marjana Debevec)
Nadškof Marjan Turnšek | (foto: Marjana Debevec)

Nadškof Turnšek: Papež želi s triletno sinodalno potjo poživiti pripadnost vernikov Cerkvi

| 08.10.2021, 14:28 Marta Jerebič

Sinodalnost je pojem, ki ga bomo v naslednjih letih slišali pogosteje. Pomeni soudeležbo vseh vernikov pri poslanstvu Cerkve. Prav zato papež želi, da so v razpravo o tem vključeni vsi krščeni. V ta namen bo škofovska sinoda o sinodalnosti potekala tri leta. V nedeljo jo bo s sveto mašo v vatikanski baziliki odprl papež, enako bodo prihodnjo nedeljo storili škofje z vsega sveta v svojih škofijah. Oktobra 2023 bo zasedanje v Rimu, nato bo sledilo obdobje uresničevanja sklepov, ki bo znova vključevalo krajevne Cerkve.

Beseda sinodalnost v zadnjem času veje tudi iz pridig škofov. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je pri letošnji krizmeni maši govoril o sodelovanju vseh krščenih pri poslanstvu Cerkve. »Zato je prav, da so vse odločitve duhovnika, župnika podprte s strani vernikov. Sinodalno načelo namreč od nas zahteva, da drug drugemu prisluhnemo,« je dejal nadškof Cvikl.

Vendar sinodalnost ne pomeni »laičnega parlamentarizma«, je na škofovskem posvečenju Andreja Sajeta opozoril nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich. Treba je poslušati tudi Svetega Duha. »Da bomo tudi na koncu tega sinodalnega procesa lahko rekli ’Sveti Duh je odločil in mi z njim’« je na včerajšnji praznik Rožnovenske Matere Božje na Brezjah dejal nadškof Marjan Turnšek in spregovoril o skupnosti in pripadnosti njej: »Naša rak rana je, da tudi kristjani vedno manj pripadamo pripadamo Cerkvi, skupnosti, župnijski skupnosti. In papež želi ravno to poživiti, da bi bolj globinsko, bolj zares, s srcem pripadali skupnosti Cerkve. Kako težko je otroke pripeljati do tega, da začnejo  pripadati župniji, ko komaj čakajo, da bo verouk kot obveznost mimo.«

Vernike je povabil, da z molitvijo rožnega venca podpremo sinodalno pot.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.