Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Laris Gaiser  (foto: Nataša Ličen )
Dr. Laris Gaiser | (foto: Nataša Ličen )

Laris Gaiser: V kratkem za Zahodni Balkan evropske perspektive ni

Evropska Unija | 07.10.2021, 14:37 Marcel Krek

Voditelji Evropske unije in Zahodnega Balkana so včeraj na Brdu pri Kranju s podpisom skupne deklaracije potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu. Toda bistvenih premikov za države Zahodnega Balkana ni bilo. V dokumentu namreč ni konkretnega datuma njihove pridružitve.

Voditelji držav Zahodnega Balkana so vrh zapustili z različnimi vtisi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je prišlo do manjšega premika EU k tem državam. Izrazil je upanje, da je širitev del bistva unije kot mirovnega projekta po drugi svetovni vojni. Makedonski premier Zoran Zaev pa je unijo pozval k ukrepanju, saj da bo v nasprotnem primeru razočaranje prebivalcev Zahodnega Balkana škodovalo veliki evropski ideji enotnosti in sodelovanja.

Dejstvo je, da Evropa ne zna upravljati s kriznim žariščem, kakršno je Balkan. Puščanje pred vrati brez konkretnega datuma pridružitve Uniji situaciji v tej regiji nikakor ne more pomagati.


Geopolitični analitik dr. Laris Gaiser je za naš radio povedal, da je Evropska unija Albaniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Severni Makedoniji, Črni gori ter Kosovu z nedoločenim časovnim okvirjem pridružitve dala jasno sporočilo. To je, da vsaj za zdaj perspektive Evropske unije za to regijo ni.

Kot je poudaril, se je do zdaj zgolj špekuliralo glede datuma, možnosti pristopov in paketov držav, ki bi lahko vstopile v Evropsko unijo. »Končno je bilo povedano, da datuma ni, kot je to zahtevalo slovensko predsedovanje Svetu Unije,« je izpostavil in dodal, da je EU državam tako jasno sporočila, da paketov vstopov ne bo ter da bo morala prav vsaka država posebej doseči določene standarde, če bo želela ostati del evropske integracije, predvsem na področju boja proti korupciji, demokracije in delovanja inštitucij. »Šele nato bo Bruselj resno preučil prošnje držav po priključitvi v Evropsko unijo,« je podčrtal Gaiser.

Države članice so se zavezale, da bodo regiji v naslednjih letih namenile 30 milijard evrov razvojnih sredstev. Da to vsekakor nekaj je, a premalo, je menil Gaiser, saj da te države ekonomsko niso dobro povezane, imajo nizek izvoz in so na splošno močno odvisne od Evropske unije. »Dejstvo je, da Evropa ne zna upravljati s kriznim žariščem, kakršno je Balkan. Puščanje pred vrati brez konkretnega datuma pridružitve Uniji situaciji v tej regiji nikakor ne more pomagati,« je bil še jasen Gaiser.

Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...