Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Dr. Laris Gaiser  (foto: Nataša Ličen )
Dr. Laris Gaiser | (foto: Nataša Ličen )

Laris Gaiser: V kratkem za Zahodni Balkan evropske perspektive ni

07.10.2021, 14:37 Marcel Krek

Voditelji Evropske unije in Zahodnega Balkana so včeraj na Brdu pri Kranju s podpisom skupne deklaracije potrdili evropsko perspektivo regije in zavezanost širitvenemu procesu. Toda bistvenih premikov za države Zahodnega Balkana ni bilo. V dokumentu namreč ni konkretnega datuma njihove pridružitve.

Voditelji držav Zahodnega Balkana so vrh zapustili z različnimi vtisi. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je dejal, da je prišlo do manjšega premika EU k tem državam. Izrazil je upanje, da je širitev del bistva unije kot mirovnega projekta po drugi svetovni vojni. Makedonski premier Zoran Zaev pa je unijo pozval k ukrepanju, saj da bo v nasprotnem primeru razočaranje prebivalcev Zahodnega Balkana škodovalo veliki evropski ideji enotnosti in sodelovanja.

Dejstvo je, da Evropa ne zna upravljati s kriznim žariščem, kakršno je Balkan. Puščanje pred vrati brez konkretnega datuma pridružitve Uniji situaciji v tej regiji nikakor ne more pomagati.


Geopolitični analitik dr. Laris Gaiser je za naš radio povedal, da je Evropska unija Albaniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Severni Makedoniji, Črni gori ter Kosovu z nedoločenim časovnim okvirjem pridružitve dala jasno sporočilo. To je, da vsaj za zdaj perspektive Evropske unije za to regijo ni.

Kot je poudaril, se je do zdaj zgolj špekuliralo glede datuma, možnosti pristopov in paketov držav, ki bi lahko vstopile v Evropsko unijo. »Končno je bilo povedano, da datuma ni, kot je to zahtevalo slovensko predsedovanje Svetu Unije,« je izpostavil in dodal, da je EU državam tako jasno sporočila, da paketov vstopov ne bo ter da bo morala prav vsaka država posebej doseči določene standarde, če bo želela ostati del evropske integracije, predvsem na področju boja proti korupciji, demokracije in delovanja inštitucij. »Šele nato bo Bruselj resno preučil prošnje držav po priključitvi v Evropsko unijo,« je podčrtal Gaiser.

Države članice so se zavezale, da bodo regiji v naslednjih letih namenile 30 milijard evrov razvojnih sredstev. Da to vsekakor nekaj je, a premalo, je menil Gaiser, saj da te države ekonomsko niso dobro povezane, imajo nizek izvoz in so na splošno močno odvisne od Evropske unije. »Dejstvo je, da Evropa ne zna upravljati s kriznim žariščem, kakršno je Balkan. Puščanje pred vrati brez konkretnega datuma pridružitve Uniji situaciji v tej regiji nikakor ne more pomagati,« je bil še jasen Gaiser.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...