Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mleko in mlečni izdelki - naravna živila, ki jim ni nič odvzeto in nič dodano (foto: nasasuperhrana.si)
Mleko in mlečni izdelki - naravna živila, ki jim ni nič odvzeto in nič dodano | (foto: nasasuperhrana.si)

Mladi in mleko - utrditi pripadnost lokani pridelavi

Kmetijstvo | 29.09.2021, 09:51 Robert Božič

Danes obeležujemo Svetovni dan šolskega mleka. Leta 2000 ga je razglasila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, z namenom osveščanja javnosti o pomenu mleka v prehrani otrok in mladih. Hkrati pa je današnji dan Generalna skupščina Združenih narodov razglasila tudi za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.

Tudi v okviru skupne kmetijske politike EU poznamo poseben ukrep t.i. Šolsko shemo, ki pokriva tako področje mleka, kot tudi zelenjave in sadja. Namen tega ukrepa je povečati porabo sadja in zelenjave, pa tudi mleka in mlečnih izdelkov med šolajočo se mladino, ter hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri mladih.

Po podatkih Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je v shemo v Sloveniji trenutno vključenih približno 90 odstotkov osnovnih šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, mleko in mlečni izdelki pa se v okviru te sheme otrokom razdeljujejo nekajkrat mesečno.

»Šolska shema sadja, zelenjave in mleka je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki omogoča učencem dodatni »obrok« sadja, zelenjave in mleka ter nekaterih mlečnih izdelkov. S pomočjo tega ukrepa se delijo sredstva namenjena za nakup živil in njihovo razdeljevanje. Da je v ukrep vključeno mleko in mlečni izdelki kot navaden jogurt, kefir in skuta, kaže na pomen uživanja mleka za zdrav razvoj otrok in mladostnikov. Gre namreč za naravno živilo, ki mu ni nič odvzeto in nič dodano,« pa pravi Gabrijela Salobir, vodja službe za rejo neprežvekovalcev in varno hrano na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

V Sloveniji sta v Šolsko shemo trenutno vključeni 502 osnovni šoli. Za nakup in razdelitev mleka in mlečnih izdelkov se običajno letno nameni dobrih 240.000 EUR sredstev, nekoliko manj jih je bilo porabljenih v zadnjem letu zaradi posebnih razmer v času epidemije. Tako je bilo do konca maja 2021 porabljenih le 80.000 EUR.

V okviru sheme je namreč zaželjeno, da so v razdeljevanje vključeni mleko in mlečni izdelki lokalnih kmetij. Na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano so zapisali, da smo v Sloveniji dosegli tričetrtinski delež na tem področju, saj šole pri lokalnih pridelovalcih kupijo 49 % mleka in mlečnih izdelkov ter 26% ekološkega mleka in mlečni izdelkov.

Utrditi pripadnost lokalnim živilom

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je v podporo izvajanju šolske sheme veliko prispevala z aktivnim sodelovanjem pri sprejemanju zakonodaj s področja lokalne hrane in javnega naročanja, saj ssta se tudi zaradi prizadevanj njenih strokovnjakov združili t.i. Shema za mleko in Shema za sadje in zelenjavo, kar je poenostavilo proces naročanja teh živil v šolah. Prav tako sodeluje pri promociji ukrepa ter postavitvi Kataloga živil za javno naročanje.

Dosegla je, da lahko lokalna živila in živila shem kakovosti vstopajo v vzgojno izobraževalne zavode skozi tako imenovano rjavo košarico v sistemu izvzetih sklopov živil. Tudi s tem je ukrep šolska shema za mleko dosegla svoj namen: utrditi pripadnost bodočih potrošnikov do lokalnih živil ter skozi spremljevalne aktivnosti ozaveščati o pomenu uživanja mleka in mlečnih izdelkov.

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...