Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Matej Metlikovič v svojem ateljeju (foto: Jože Bartolj)
Matej Metlikovič v svojem ateljeju | (foto: Jože Bartolj)

Pogled v slikarsko katedralo Mateja Metlikoviča

Naš gost | 28.09.2021, 10:29 Jože Bartolj

V soboto 25. septembra je bil naš gost akademski slikar Matej Metlikovič. Z razstavo „Vrt življenja - Fragmenti za katedralo“, ki je bila spomladi na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je obeležil nekaj življenjskih obletnic.

Pred štiridesetimi leti je končal študij na Akademiji za likovno umetnost, pred tridesetimi leti, je po dobrih desetih letih poučevanja srednješolskega predmeta umetnostna vzgoja, stopil na pot samozaposlenega v kulturi. Glede na svoje prve umetniške objave v kranjskem gimnazijskem literarnem glasilu „Kaj", je stopil v petdeseto leto umetniškega delovanja. Letos obhaja 65 let življenja. Tu je torej tudi pomembna prelomnica, odhod v pokoj. Pogovarjali smo se o tem ali umetnik sploh kdaj res lahko odide v pokoj, pa o likovni in glasbeni umetnosti, njunem sobivanju, o terminu „celostna umetnina". Za Mateja Metlikoviča je to dogodek, ko se skupaj ujamejo slike, glasba in ples.

Akademski slikar Matej Metlikovič je avtor likovne opreme kapele v Domu sv. Janeza Krstnika v Trnovem! Ta je na poseben način zaživela s pomočjo njegovega barvnega okna in druge opreme, arhitekturno pa jo je oblikoval Metlikovičev zet arhitekt Tomaž Mlinarič.

Matej Metlikovič v svojem ateljeju
Matej Metlikovič v svojem ateljeju © Jože Bartolj

V oddaji smo posebej omenili tudi njegovo delo v tujini, predvsem v Nemčiji in Švici. Že v v gimnazijskih letih je avtor navezal kar nekaj prijateljstev med nemškimi evangeličani in v oddaji nam je povedal do česa so ta poznanstva pripeljala.

Velik del likovnega opusa Mateja Metlikoviča je sakralne narave. Že v času študija se je srečal z nekaterimi duhovniki, ki so imeli čut za umetnost in so v njegovih delih prepoznali povezavo s teologijo in svetopisemskim sporočilom. Res pa je, da so bili to časi socializma, ko se s temi tematikami ni bilo zaželeno ukvarjati.

Matej Metlikovič iz Svetega pisma črpa veliko navdiha: Duhovne vsebine prežemajo njegova slikarska dela. Kljub temu vendar pravi, da ne pristaja na žanrsko opredelitev, da je sakralni umetnik. Pravi, da umetnost je ali pa je ni ... Torej tudi sakralna umetnost je kot vsaka druga, lahko dobra ali slaba.

Naš gost
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.