Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Sele na avstrijskem Koroškem (foto: Občina Sele/Zell)
Sele na avstrijskem Koroškem | (foto: Občina Sele/Zell)

Tu je novi škof Saje črpal moč za delovni teden v Ljubljani

Slovenci po svetu | 26.09.2021, 11:15 Matjaž Merljak

Današnjega škofovskega posvečenja v Mirni Peči pri Novem mestu se veselijo tudi v Selah in Bajdišah, kjer je dr. Andrej Saje pomagal zadnjih sedem let.

Da se je tam dobro počuti in bil srčno sprejet, nam je povedala Hijacinta Dovjak, članica farnega sveta v Selah: »Njegove pridige in razlaga božje besede so bile globoke in jedrnate. Imel je odprto uho za vsakega, ki si je želel pogovora. Spremljal je tudi delovanja naših društev in se udeleževal prireditev.« Selska fara je novoimenovanemu škofu podarila škofovsko palico.

Cerkev v Selih
Cerkev v Selih © Župnija Sele/Zell

Da je bila služba duhovnega pomočnika pomoč v najboljšem pomenu besede, je za naš radio povedal krški oz. celovški škof Jože Marketz. Sele in Obirsko sta dve župniji, kjer liturgija ni dvojezična, ampak samo slovenska, zato je zelo vesel, ker redno pomagata duhovnika iz Slovenije, saj to vernike navdaja z veliko hvaležnostjo. Naglasil je še, da je Andrej Saje tudi med pandemijo skrbel za vernike v Selah ter poleg maš in liturgij poskrbel tudi za duhovne vaje po spletu, ki so se mu pridružili številni iz južne Koroške. Poskrbel je tudi naslednika v Selah - to bo David Kraner.

Marketz: Želim mu, da bo dober pastir, da bo iskal osebni odnos, da ne bo prestrog do ranjenih in obrobnih in bo vsem posvetil ljubezen.

Škof Jože Marketz bo eden od soposvečevalcev na današnji slovesnosti, tam bo med več verniki z avstrijske Koroške tudi župnik v Bilčovsu, dekan in predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof. Poudaril je, da so ga ljudje zelo lepo sprejeli, saj je Saje študiran in komunikativen človek, ki je globoko zasidran v Bogu. Želi mu, da bi ostal zakoreninjen v Bogu in da bi dobro služil svoji škofiji in slovenski Cerkvi ter imel posluh za duhovnike.

Je Koroška nova maternica za škofe?

Da je papeževa pozornost namenjena obrobjem, ni nič novega. Lani je bil za novega škofa v Celovcu imenovan koroški duhovnik Jože Marketz, letos je za novega škofa v Celju izbral Maksimilijana Matjaža iz Črne na Koroškem, novi novomeški škof bo danes postal Andrej Saje, duhovnik, ki je sedem let hodil pomagat na avstrijsko Koroško.

Škof dr. Andrej Saje
Škof dr. Andrej Saje © Škofija Novo mesto

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju