Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Marta Jerebič
Sele na avstrijskem Koroškem (foto: Občina Sele/Zell)
Sele na avstrijskem Koroškem | (foto: Občina Sele/Zell)

Tu je novi škof Saje črpal moč za delovni teden v Ljubljani

26.09.2021, 11:15 Matjaž Merljak

Današnjega škofovskega posvečenja v Mirni Peči pri Novem mestu se veselijo tudi v Selah in Bajdišah, kjer je dr. Andrej Saje pomagal zadnjih sedem let.

Da se je tam dobro počuti in bil srčno sprejet, nam je povedala Hijacinta Dovjak, članica farnega sveta v Selah: »Njegove pridige in razlaga božje besede so bile globoke in jedrnate. Imel je odprto uho za vsakega, ki si je želel pogovora. Spremljal je tudi delovanja naših društev in se udeleževal prireditev.« Selska fara je novoimenovanemu škofu podarila škofovsko palico.

Cerkev v Selih
Cerkev v Selih © Župnija Sele/Zell

Da je bila služba duhovnega pomočnika pomoč v najboljšem pomenu besede, je za naš radio povedal krški oz. celovški škof Jože Marketz. Sele in Obirsko sta dve župniji, kjer liturgija ni dvojezična, ampak samo slovenska, zato je zelo vesel, ker redno pomagata duhovnika iz Slovenije, saj to vernike navdaja z veliko hvaležnostjo. Naglasil je še, da je Andrej Saje tudi med pandemijo skrbel za vernike v Selah ter poleg maš in liturgij poskrbel tudi za duhovne vaje po spletu, ki so se mu pridružili številni iz južne Koroške. Poskrbel je tudi naslednika v Selah - to bo David Kraner.

Marketz: Želim mu, da bo dober pastir, da bo iskal osebni odnos, da ne bo prestrog do ranjenih in obrobnih in bo vsem posvetil ljubezen.

Škof Jože Marketz bo eden od soposvečevalcev na današnji slovesnosti, tam bo med več verniki z avstrijske Koroške tudi župnik v Bilčovsu, dekan in predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof. Poudaril je, da so ga ljudje zelo lepo sprejeli, saj je Saje študiran in komunikativen človek, ki je globoko zasidran v Bogu. Želi mu, da bi ostal zakoreninjen v Bogu in da bi dobro služil svoji škofiji in slovenski Cerkvi ter imel posluh za duhovnike.

Je Koroška nova maternica za škofe?

Da je papeževa pozornost namenjena obrobjem, ni nič novega. Lani je bil za novega škofa v Celovcu imenovan koroški duhovnik Jože Marketz, letos je za novega škofa v Celju izbral Maksimilijana Matjaža iz Črne na Koroškem, novi novomeški škof bo danes postal Andrej Saje, duhovnik, ki je sedem let hodil pomagat na avstrijsko Koroško.

Škof dr. Andrej Saje
Škof dr. Andrej Saje © Škofija Novo mesto

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...