Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Škof dr. Andrej Saje (foto: Škofija Novo mesto)
Škof dr. Andrej Saje | (foto: Škofija Novo mesto)

Škofovsko posvečenje dr. Andreja Sajeta

26.09.2021, 10:36 Marjana Debevec

V župnijski cerkvi v Mirni Peči bo popoldne škofovsko posvečenje prejel novi novomeški škof dr. Andrej Saje. Ob imenovanju je zapisal: »Zavedam se svoje krhkosti in odgovornosti tega poslanstva in da je za oznanjevanje evangelija ter rast Božjega kraljestva na zemlji potrebno medsebojno sodelovanje.«

Slovesnost škofovskega posvečenja, ki se bo začela ob 14.30, lahko spremljate na Radiu Ognjišče in TV Slovenija 1. Posvečevalec bo apostolski administrator novomeške škofije in njen prvi škof Andrej Glavan. Soposvečevalca bosta apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich in krški škof Jože Marketz.

Andrej Saje se je kot prvorojenec rodil 22. aprila 1966 v Novem mestu zakoncema Frančiški in Dragu Sajetu. Osnovno šolo je obiskoval v Mirni Peči, Srednjo naravoslovno-matematično šolo pa v Novem mestu.
V bogoslovje stopil pri 20 letih. Bil je kaplan v Grosupljem in tajnik ljubljanskega nadškofa Alojzija Šuštarja. Po diplomi je odšel na magistrski študij kanonskega prava v Rim. Marca 2003 je postal tudi doktor kanonskega prava s specializacijo v pravni sodni praksi.
Po vrnitvi v Slovenijo je bil desetletje generalni tajnik in predstavnik za odnose z javnostmi Slovenske škofovske konference. Bil je študijski prefekt v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani ter sodnik Metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani, kasneje je bil tudi imenovan za sodnega vikarja. Postal je docent na Katedri za kanonsko pravo na ljubljanski teološki fakulteti in član cerkvene komisije za ureditev odnosov z državo. Sodeloval je pri ustanavljanju Katoliškega inštituta. Med leti 2009 in 2013 je bil član Ekspertne skupine za reševanje primerov spolnih zlorab.
Bil je tudi duhovni pomočnik v župniji Ljubljana Ježica, od leta 2014 pa duhovni pomočnik v slovenskih župnijah v Selah in na Bajdišah v krško-celovški škofiji. Opravil je več izobraževanj s področja duhovnega spremljanja v ignacijanski duhovnosti. Za naš radio je v oddaji Globine dejal, da se iz težkih preizkušenj, kot je pandemija, človek lahko veliko nauči.
Pa vendar lahko že majhna stvar, kot je virus ali pa neka naravna nesreča, človeka spravi na kolena. Prav zato naj bi bili po beseda dr. Sajeta predvsem hvaležni, za vse, kar imamo. Dodajmo še to, da je novi novomeški škof tudi velik ljubitelj narave, planin, plezanja, turne smuke.Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...