Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Piščanci (foto: Capri23auto / Pixabay)
Piščanci | (foto: Capri23auto / Pixabay)

Pomanjkanje hrane v nekaj dneh? Kriza, ki jo povzroči strah praznih polic.

Kmetijstvo | 22.09.2021, 06:25 Robert Božič

Na pragu jeseni se Velika Britanija spet sooča s praznimi policami v trgovinah z živili. Medtem ko je motnjam v oskrbi poleti botrovalo predvsem pomanjkanje delovne sile, pa so vzrok zadnjim težavam pri oskrbi s svežim mesom in nekaterimi drugimi živili, visoke cene plina.

Zaradi brexita so bili na Otoku priče precejšnjemu odlivu tujih delavcev, zaradi novega vala pandemije pa je hkrati veliko ljudi moralo ostati doma v karanteni. To je najprej povzročilo težave v sami pridelavi hrane, saj je zmanjkalo rok za pobiranje in pripravo pridelkov za trg, kasneje pa je zaradi pomanjkanja voznikov, prihajalo tudi do težav v logistiki in dostavi hrane.

CO2 kot strateška dobrina

Visoke cene plina so pred dnevi tovarne umetnih gnojil prisilile, da ukinejo proizvodnjo dušikovih gnojil, ki jim prinaša izgubo. Stranski produkt pri tem je plin CO2, ki ga vsakodnevno, v velikih količinah, v proizvodnih procesih nujno potrebuje živilska industrija. V Veliki Britaniji so tako čez noč ostali brez 60 odstotkov potrebnih količin tega plina.

Britanski svet za perutninarstvo zato tamkajšnjo vlado opozarja, da bo to imelo velike posledice v več sektorjih in bi morali »proizvodnjo CO2 je obravnavati kot nekaj, kar je v nacionalnem interesu«, in storiti vse da se "izognemo pomanjkanju hrane ali najhujšemu scenariju praznih polic supermarketov."

 

CO2 se uporablja pri zakolu, pakiranju in hlajenju tako perutninskega kot tudi svinjskega in drugih vrt mesa. Od tega plina je življenjsko odvisno tudi pivovarstvo in proizvodnja gaziranih pijač, CO« pa je pomembna surovina tudi v številnih drugih neprehranskih industrijah.

Britanski svet za perutninarstvo:

"Vlada mora zagotoviti trajnostno prehransko strategijo, ki zagotavlja varno, hranljivo in cenovno ugodno britansko hrano po britanskih standardih za vse."

Na otoku se krepi zavedanje o pomenu samooskrbe

Britanci mesečno pojedo 80 milijonov piščancev, pravijo v krovni panožni organizaciji rejcev perutnine v Veliki Britaniji.  Perutninsko meso je tudi pri tamkajšnjih gospodinjah priljubljeno, saj omogoča hitro in enostavno pripravo jedi. Zato ne čudi, da je perutninarstvo zelo pomembna kmetijska panoga na otoku.

Kmetijstvo
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...