Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Del skupine Rast 49 (foto: Matjaž Merljak)
Del skupine Rast 49 | (foto: Matjaž Merljak)

Letos dobili dva 'poživitvena odmerka' iz Argentine

| 06.09.2021, 10:14 Matjaž Merljak

Vsakič, ko v poletnih mesecih pride v Slovenijo maturantje iz Argentine, vem, da bodo s seboj prinesli veliko domoljubja. Letos smo bili deležni dveh takih spodbud. Potem ko so bili junija in julija v domovini svojih babic in dedkov letošnji maturantje, Rast 50, je konec julija in avgusta to uspelo tudi lanskim maturantom, skupini Rast 49.

Pandemija jim je lani prekrižala načrte, da bi nadaljevali dolgoletno tradicijo. A niso se vdali. Premagali so različne prepreke in nato tri čudovite tedne preživeli v Sloveniji. Obiskali so vse od morja do Triglava. Ja, tudi najvišji slovenski vrh jim je uspelo osvojiti.

Uspelo jim je tudi trikrat predstaviti program: na Svetih Višarjah, v Logatcu in Šentvidu v Ljubljani. Slednjega si je ogledala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki je za našo oddajo delila navdušenje nad Rastjo.

Rast 49 - nastop v Šentvidu
Rast 49 - nastop v Šentvidu © Matjaž Merljak

Moji sogovorniki so bili maturantje Tatjana Brula, Ivan Magister, Martin Hribar iz Buenos Airesa in Gregor Pavšer iz Bariloč. Nekateri so bili že večkrat v Sloveniji, drugi so prišli prvič, vsi so bili navdušeni in se niso počutili kot turisti ali tujci, ampak kot bi prišli domov. Vsem je zelo všeč narava, še posebej Triglav. Za vzpon so nabirali kondicijo na Šmarni gori in drugje, obiskali so tudi Bled, Portorož ... Moji sogovorniki tudi sodelujejo pri mladini njihovih krajevnih domov in doma govorijo slovensko. To je bila v nekaterih primerih sprva zahteva, a kasneje je to postalo nekaj povsem samoumevnega.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu
Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu © Matjaž Merljak

Samo na tej strani pridete do zvočnega posnetka programa, ki so ga imeli na Svetih Višarjah

Tudi spremljevalci Marcelo Brula, Andrejka Selan Vombergar in Marko Koželjnik menijo, da je to, da jim je uspelo priti v Slovenijo, skoraj čudež. Pozna se, da so maturantje leto starejši, torej tudi bolj zreli. V času obiska Slovenije so le obiskovali kraje, poletno šolo slovenskega jezika so obiskovali na daljavo. Pot na Triglav je sicer pustila nekaj žuljev, a so bili skupina, ki je do zdaj najhitreje prišla do Kredarice. Njihovi nastopi pa so pokazali, da imajo tudi veliko umetniških talentov in so jih tudi razvili in oblikovali.

Marcelo je bil prvič v Slo pred 30 leti. Takrat je bilo vse drugače, veliko vojakov in barikad je videl... Naslednja leta je bila Slovenija vsakič lepša, zdaj pa so se odločili, da se z družino preselijo v Slovenijo. Posebna čustva se ob besedili Slovenija vzbudijo tudi v Andrejki, sploh ko sta se v Slovenijo zdaj za stalno preselila brat in sestra z družino ....

Nastop skupine Rast 49
Nastop skupine Rast 49 na Svetih Višarjah © Matjaž Merljak

Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...

O avtorju