Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Mladi (foto: Matic Dolenc)
Mladi | (foto: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Novice | 17.09.2021, 18:42 Petra Stopar Tanja Dominko

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno prenašali, bo v soboto, 18. septembra ob 11. uri, daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl, sledil bo program z delavnicami, zvečer pa koncert slavilne glasbe.

Štiri desetletja že utira to veselo srečanje katoliške mladine svoj prostor na samostanskem dvorišču pri cistercijanih v Stični, letos se bo mladina zbrala pod šotorom v bližini samostana, s programom pa se vsako leto odziva tudi na aktualne razmere.

Letos je v ospredju strah, pravi direktor Katoliške mladine Matevž Mehle: »Bil je izpostavljen ta strah pred tem, da bi v javnosti pokazal, da sem jaz kristjan. Iz razlogov, da bi bil zatrt, da bi me zafrkavali in podobno. To stvar bi radi nagovorili, druga stvar pa je dejstvo, da se je v času korona krize povečala depresija, anksioznost, tu je ogromno strahu pred prihodnostjo, negotovosti ... Tretja stvar pa je pravzaprav obdobje nekega, lahko bi rekli razvrata, po tem, ko se je družba začela odpirati in so omejitve padle, a to je spet beg in strah pred sabo in realnostjo.«


Program se začne s sveto mašo ob 11. uri. »Letos smo se odločili, da vseeno začnemo s sveto mašo, ob 14. uri so delavnice, ki bodo potekale do približno 17.30 ure, ob 20. uri pa začnemo z večernim programom. Sodelovale bodo tri skupine skupaj z orkestrom in zborom, zelo slavilno usmerjeno, bo pa tudi od 13. do 16. ure športni turnir v treh različnih športih,« je povedala Klara Rogina.

Priprave odra za Stično mladih 2021
Priprave odra za Stično mladih 2021 © Matic Dolenc

Na festivalu v Stični pričakujejo približno 2000 ljudi, vsi udeleženci pa morajo ob vstopu pokazati digitalno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani na novi koronavirus).

Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...