Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ...  (foto: rawpixel.com)
Cepivo je varno za vse najranljivejše skupine: srčne bolnike, tiste, ki so preboleli raka, tiste, ki imajo blage alergije, pridružene srčno-žilne bolezni, ... | (foto: rawpixel.com)

V Avstriji prvi s poživitvenim odmerkom cepiva?

Novice | 10.08.2021, 14:14 Uredništvo Radia Ognjišče

V Avstriji bodo sredi oktobra začeli cepljenje proti covidu-19 s poživitvenim odmerkom, je dopoldne napovedal avstrijski zdravstveni minister Wolfgang Mückstein. Da bodo jeseni začeli ponujati ta odmerek ranljivi populaciji, zlasti starejšim, so napovedali tudi že v Nemčiji in Franciji.

Rizični bolniki lahko v Avstriji tretji odmerek dobijo že prej

Avstrijski zdravstveni minister Mückstein je ob tem pojasnil, da bo sredi oktobra minilo devet mesecev, odkar so prvi ljudje v Avstriji prejeli drugi odmerek cepiva in dodal, da rizične skupine, med katerimi se omenja predvsem ljudi z oslabelim imunskim sistemom, lahko tretji odmerek prejmejo že prej. V Avstriji je doslej vsaj z enim odmerkom cepili 60 odstotkov prebivalcev.

BioNTech še ne namerava spreminjati cepiva

Ob zadnjih mutacijah novega koronavirusa se pojavlja vse več vprašanj, zakaj se izdelovalci cepiva ne odločijo za prilagoditev cepiva. STA poroča, da je direktor BioNTecha Ugur Sahin prepričan, da prilagoditev trenutno še ni smiselna, »morda pa bo to treba storiti v naslednjih šestih do dvanajstih mesecih.«

Ali bodo potrebne spremembe oz. prilagoditve v cepivu, se bodo odločili, če se bo pokazalo, da sedanje cepivo ne deluje več ali pa bo učinkovito le še delno, je povedal vodja podjetja, ki je cepivo razvilo v sodelovanju s farmacevtskim gigantom Pfizer, še navaja STA.

»V tem trenutku imamo dobre podatke, da poživitveni odmerek z osnovno različico cepiva povsem zadostuje,« pojasnjuje direktor BioNTecha Ugur Sahin in dodaja, da ta tretji odmerek tudi priporočajo.

WHO za moratorij na 3. odmerek

Svetovna zdravstvena organizacija pa poziva k moratoriju na poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, saj številne revne države še vedno čakajo na prve odmerke. Generalni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus je do tega kritičen in opozarja: »Države z višjimi prihodki so razdelile po 100 odmerkov na 100 prebivalcev ... Hkrati pa so države z nizkimi prihodki razdelile le po 1,5 odmerka na 100 ljudi, ker jim primanjkuje cepiv. Nujno potrebujemo preusmeritev, da bo več cepiva prišlo v države z nižjimi prihodki.«

Novice