Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v bližini pristanišča v Bejrutu (foto: dpa/STA)
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v bližini pristanišča v Bejrutu | (foto: dpa/STA)

Libanon leto dni po hudi eksploziji: Kriza se nadaljuje!

Svet | 02.08.2021, 11:05 s. Meta Potočnik

Libanon se po dolgi državljanski vojni med letoma 1975 in 1990 in lanski eksploziji v Bejrutu, sooča z izjemno hudo gospodarsko in zdravstveno krizo. Pretekli teden je država po enem letu končno dobila premierja, toda veliko Libanoncev dvomi, če se bo milijarder Najib Mikati lotil prepotrebnih sprememb.

Mnogi mu namreč očitajo, da je del koruptivnega vladajočega razreda v državi, ki ne trpi pomanjkanja, kakor ostali prebivalci. Zato je še kako potrebna pomoč zunanjih nevladnih organizacij in mednarodne Karitas.

Libanonci morajo zaradi pomanjkanja goriva več ur čakati pred bencinskimi črpalkami, elektrike primanjkuje do 22 ur dnevno, v državi je hudo pomanjkanje zdravil in predvsem hrane.

P. Michel Abbud: »Ljudje so veliko izgubili: svoje bližnje, hiše, položaj, stabilnost in zaposlitev«

Direktor Caritas Libanon, karmeličan p. Michel Abbud, poudarja, da ljudem močno upanje daje vera v Boga in Marijino priprošnjo. Caritas Internationalis jim stoji ob strani s konkretno pomočjo: »Ljudem pomagamo, da ne umrejo, temveč preživijo. In zato potrebujejo hrano in zdravila, kajti moramo preživeti. Pomagamo tudi pri obnovi hiš, ki jih je poškodovala lanska eksplozija.«

Direktor Caritas Libanon, karmeličan p. Michel Abbud
Direktor Caritas Libanon, karmeličan p. Michel Abbud © https://www.facebook.com/CaritasLebanon/

Po njegovim besedah Libanon po lanski katastrofalni nesreči ni več isti. Takrat je umrlo več kot 200 ljudi, na pomoč pri čiščenju ruševin je prišlo veliko prostovoljcev iz vseh delov države, saj država ni kaj dosti poskrbela za pomoč: »Ljudje so veliko izgubili: svoje bližnje, hiše, položaj, stabilnost in zaposlitev. Lanska eksplozija je povzročila šok. Ljudje pridejo k nam zaradi zlomljene roke ali noge. Neka žena je prišla k meni po pomoč, ker jo muči nespečnost, njeni otroci ne želijo več v hišo, v kateri je umrl njihov oče.«

Konkretna pomoč Slovenske Karitas

Zato so začeli nuditi tudi psihološko in duhovno pomoč ljudem, ki trpijo zaradi postravmatske stresne motnje. Brez pomoči od zunaj ljudem ne morejo pomagati, zato so hvaležni Slovenski Karitas in Slovenski državi za finančno podporo. Še vedno je možno nakazati dar za trenutne projekte pomoči.

Vzroki za izredno težak položaj so večplastni, prav gotovo pa ni v pomoč politični sistem, kjer po ustavi Libanon hkrati vodijo predstavniki šiitov, sunitov in kristjanov, ki se jim zaradi različnih interesov kar celo leto ni uspelo dogovoriti o novi vladi.

Svet
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...