Jože Bartolj
Miha Močnik
Petra Stopar
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v bližini pristanišča v Bejrutu (foto: dpa/STA)
Razdejanje, ki ga je za seboj pustila eksplozija v bližini pristanišča v Bejrutu | (foto: dpa/STA)

Libanon leto dni po hudi eksploziji: Kriza se nadaljuje!

02.08.2021, 11:05 s. Meta Potočnik

Libanon se po dolgi državljanski vojni med letoma 1975 in 1990 in lanski eksploziji v Bejrutu, sooča z izjemno hudo gospodarsko in zdravstveno krizo. Pretekli teden je država po enem letu končno dobila premierja, toda veliko Libanoncev dvomi, če se bo milijarder Najib Mikati lotil prepotrebnih sprememb.

Mnogi mu namreč očitajo, da je del koruptivnega vladajočega razreda v državi, ki ne trpi pomanjkanja, kakor ostali prebivalci. Zato je še kako potrebna pomoč zunanjih nevladnih organizacij in mednarodne Karitas.

Libanonci morajo zaradi pomanjkanja goriva več ur čakati pred bencinskimi črpalkami, elektrike primanjkuje do 22 ur dnevno, v državi je hudo pomanjkanje zdravil in predvsem hrane.

P. Michel Abbud: »Ljudje so veliko izgubili: svoje bližnje, hiše, položaj, stabilnost in zaposlitev«

Direktor Caritas Libanon, karmeličan p. Michel Abbud, poudarja, da ljudem močno upanje daje vera v Boga in Marijino priprošnjo. Caritas Internationalis jim stoji ob strani s konkretno pomočjo: »Ljudem pomagamo, da ne umrejo, temveč preživijo. In zato potrebujejo hrano in zdravila, kajti moramo preživeti. Pomagamo tudi pri obnovi hiš, ki jih je poškodovala lanska eksplozija.«

Direktor Caritas Libanon, karmeličan p. Michel Abbud
Direktor Caritas Libanon, karmeličan p. Michel Abbud © https://www.facebook.com/CaritasLebanon/

Po njegovim besedah Libanon po lanski katastrofalni nesreči ni več isti. Takrat je umrlo več kot 200 ljudi, na pomoč pri čiščenju ruševin je prišlo veliko prostovoljcev iz vseh delov države, saj država ni kaj dosti poskrbela za pomoč: »Ljudje so veliko izgubili: svoje bližnje, hiše, položaj, stabilnost in zaposlitev. Lanska eksplozija je povzročila šok. Ljudje pridejo k nam zaradi zlomljene roke ali noge. Neka žena je prišla k meni po pomoč, ker jo muči nespečnost, njeni otroci ne želijo več v hišo, v kateri je umrl njihov oče.«

Konkretna pomoč Slovenske Karitas

Zato so začeli nuditi tudi psihološko in duhovno pomoč ljudem, ki trpijo zaradi postravmatske stresne motnje. Brez pomoči od zunaj ljudem ne morejo pomagati, zato so hvaležni Slovenski Karitas in Slovenski državi za finančno podporo. Še vedno je možno nakazati dar za trenutne projekte pomoči.

Vzroki za izredno težak položaj so večplastni, prav gotovo pa ni v pomoč politični sistem, kjer po ustavi Libanon hkrati vodijo predstavniki šiitov, sunitov in kristjanov, ki se jim zaradi različnih interesov kar celo leto ni uspelo dogovoriti o novi vladi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...