Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tonin in ostali sogovorniki se strinjajo, da mora nov zdravstveni sistem postaviti pacienta v središče pozornosti   (foto: Rok Mihevc)
Tonin in ostali sogovorniki se strinjajo, da mora nov zdravstveni sistem postaviti pacienta v središče pozornosti | (foto: Rok Mihevc)

Tonin: »Združeni zmagujemo«

Oddaje | 29.07.2021, 08:37 Tanja Dominko

»Politika je dobila nek slab prizvok, kot da je treba bežati od nje, ampak v svojem bistvu je nekaj dobrega, je delo za skupno dobro, za našo skupnost. Se mi zdi, da je to tudi poslanstvo kristjana. Sam politiko razumem na tak način in zato spodbujam ljudi, da nam pri tem ustvarjanju skupnega dobrega pomagajo. Ljudje imamo različne talente, ni zgolj to, da si aktiven v politiki, dovolj je že, da si aktiven državljan, da spremljaš situacijo, da se udeležuješ volitev in referendumov, že to lahko prispeva k temu, da je v državi drugače.« Pri tem je predsednik Nove Slovenije in obrambni minister mag. Matej Tonin poudaril tudi pomen sodelovanja v politiki, »združeni zmagujemo, razdvojeni pa vsi izgubljamo«, je bila ena od njegovih misli.

Podpredsednik vlade obrambni minister mag. Matej Tonin je v oddaji Pogovor o tudi pritrdil, da je pomembno, kdo je bil na ključnih položajih v času epidemije. »Epidemija je razgalila vse napake, vse težave, ki jih je imela Slovenija, zato se mi zdi zelo pomembno, da je prevzela vlado preizkušena in uigrana ekipa. Zagotovo je Slovenija danes v mnogo boljši kondiciji, kot bi bila sicer. Uspelo nam je pod streho spraviti devet protikoronskih paketov, s katerimi smo ljudem in gospodarstvu pomagali s konkretnim denarjem, razdeljenih je bilo več milijard evrov. Če pogledate objektivne kazalce, ugotovite, da je brezposelnost manjša, kot je bila v času pred covid krizo, da je gospodarska rast Slovenije med najboljšimi v Evropi, da imamo olajšan dostop do denarja

Pri pripravi teh protikoronskih paketov po besedah Tonina ni šlo preprosto, saj so velikokrat naleteli na razmišljanje, da se nekaj ne da, namesto da bi razmišljali, kako bi problem rešili. Pri tem je omenil tudi odpor v uradništvu in drugje, a vendar je prepričan, da je bil navsezadnje opravljeno dobro delo, ki bo pomagalo Sloveniji naprej po covid krizi. Jeseni prihajajo novi izzivi, zato je po mnenju Tonina zelo pomembno, da se cepimo, da bomo lahko ohranili normalno življenje, da bodo šole ostale odprte, da bo turizem deloval, da bo tudi gospodarstvo lahko obstalo. Sam se je cepil z Astrazeneco in kakšnih stranskih učinkov ni imel. Prav tako je cepljena celotna poslanska skupina, na obrambnem ministrstvu pa je precepljenost višja, kot je v državi nasploh.

Predsednik NSi Matej Tonin z novinarko Tanjo Dominko
Predsednik NSi Matej Tonin z novinarko Tanjo Dominko © Rok Mihevc

Na vprašanje, kako bi ocenil sodelovanje v vladi, je dejal, da seveda ni lahko, ker je manjšinska, a vendar dela s polno paro. »Vlada je izjemno operativna, komunikacija znotraj vlade je dobra. Sam sem sodeloval v različnih oblikah v treh različnih vladah, v tej tretji je komunikacija najboljša, kar je ključna stvar, ki nas rešuje, ko pada na nas z vseh strani. Vlada je manjšinska in včasih težko razumem opozicijo, zakaj ima s tem problem. Če bi imeli klasično večinsko vlado, bi to pomenilo, da imamo neko koalicijsko večino, ki se vnaprej dogovori za projekte, za vsebino in tako v parlamentu tudi glasuje, bi šlo, kot pravi opozicija, za glasovalni stroj. Zdaj tega ni. To se mi zdi dobro za demokracijo, ker je treba vsako stvar dobro pretehtati in uskladiti z opozicijskimi partnerji.«

Tudi opozicija je različna, kot poudarja Tonin, imamo konstruktivno in destruktivno opozicijo. Konstruktivni del se je pripravljen pogovarjati, se ne strinja z vsem, kar počne vlada, tako tudi glasuje, ko pa oceni, da je nekaj dobro za državo in da je to del uresničitve njihovega programa, pa podprejo. Pri destruktivni opoziciji ni tako, pri čemer je omenil LMŠ, ki včasih glasuje proti zadevam, za katere se je sam zavzemal v preteklosti.

Kako mag. Tonin vidi problematiko STA? Zdi se mu, da direktorju Bojanu Veselinoviču dana situacija ustreza. Sam bi na njegovem mestu naredil vse za dosego dogovora, tukaj pa neke vneme ne vidi. Se je pa pokazalo, da STA nekatere storitve dvojno zaračunava, na kar vlada kot dober gospodar ne more pristati.

Ob koncu oddaje smo se dotaknili tudi obrambnega resorja, načrtovanih investicij, kadrovske situacije v Slovenski vojski, pa tudi dogovora s poklicnimi gasilci in ozadja tega spora.

Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...