Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Babica in vnučka (foto: Pixabay)
Babica in vnučka | (foto: Pixabay)

Postajamo družba brez vnukov?

Pogovor o | 22.07.2021, 07:46 Marjana Debevec

Pred nami je prvi dan starih staršev, ki ga je na letošnjo svečnico napovedal papež Frančišek. Vsako leto ga bomo praznovali na četrto nedeljo v juliju, v bližini godu svetih Ane in Joahima. Kakšna je njihova vloga v sodobni družbi, kakšno mesto imajo v slovenski zakonodaji in kako dragoceni so za njihove vnuke?

Presrečna sem bila, ko sem slišala, da je papež razglasil svetovni dan starih staršev, je za naš radio povedala predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik. Po njenih besedah stari starši v slovenski zakonodaji, kljub temu, da lahko vnuki po njih dedujejo, še vedno nimajo tistega mesta, ki bi jim po naravnem pravu pripadal. »Družinski zakonik kljub vsem naporom za spremembo starim staršem ne dopušča posvojitve vnukov, če starši umrejo. Združenje starih staršev Slovenije in Gibanje za otroke smo 2016 zbrali zelo veliko podpisov, da smo lahko vložili spremembo zakona, ampak ga je državni zbor na žalost zavrnil.«

Metka Zevnik
Metka Zevnik © Rok Mihevc

Je pa Zevnikova kot pozitivno izpostavila, da lahko sedaj turistične bone starih staršev koristijo njihovi vnuki, kar pomeni, da se jim vendarle priznava njihovo mesto v družini. Veliko upanja vidi tudi v novem zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki bo številnim ostarelim omogočala, da ostanejo v svojem domačem okolju.

Zato pa je še kako pomembna priprava na starost, poudarja Aleš Čerin. »Poglejte, socialno mrežo je treba graditi vse od mladosti, da ti to postane navada, ne da ti zagrenjenost postane navada. »Se pravi: že danes, ko se tega zavedamo, da bomo nekoč stari, poskrbeti za to, da zgradiš socialno mrežo, v katero si lepo ujet.«

Zakonca Čerin
Zakonca Čerin © osebni arhiv

Papež večkrat poudarja dragocenost vezi med vnuki in starimi starši. Vendar pa so morajo za ta odnos oboji potruditi. »Jaz vam pravim: mi moramo biti takšni, da mladi radi pridejo k nam. Saj mladi radi pridejo k nam, če smo odprti, če nismo preveč poučevalni in moralizirajoči; stalno iščeš napake in zoprnijo in tako naprej. Kdo bo hodil k takšnemu človeku? Jaz sem se vprašal, kako naj bom takšne, da bo tudi že odrasel sin prišel k meni po kakšen nasvet,« je še dejal Čerin.

Stari starši so tudi zaradi svojega darovanega trpljenja in številnih molitev duhovno svetišče za mlade, poudarja papež.

Celoten pogovor najdete v našem avdio arhivu med oddajami Pogovor o.

Pogovor o
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...