Damijana Medved
Matej Kržišnik
Marta Jerebič
Babica in vnučka (foto: Pixabay)
Babica in vnučka | (foto: Pixabay)

Postajamo družba brez vnukov?

22.07.2021, 07:46 Marjana Debevec

Pred nami je prvi dan starih staršev, ki ga je na letošnjo svečnico napovedal papež Frančišek. Vsako leto ga bomo praznovali na četrto nedeljo v juliju, v bližini godu svetih Ane in Joahima. Kakšna je njihova vloga v sodobni družbi, kakšno mesto imajo v slovenski zakonodaji in kako dragoceni so za njihove vnuke?

Presrečna sem bila, ko sem slišala, da je papež razglasil svetovni dan starih staršev, je za naš radio povedala predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik. Po njenih besedah stari starši v slovenski zakonodaji, kljub temu, da lahko vnuki po njih dedujejo, še vedno nimajo tistega mesta, ki bi jim po naravnem pravu pripadal. »Družinski zakonik kljub vsem naporom za spremembo starim staršem ne dopušča posvojitve vnukov, če starši umrejo. Združenje starih staršev Slovenije in Gibanje za otroke smo 2016 zbrali zelo veliko podpisov, da smo lahko vložili spremembo zakona, ampak ga je državni zbor na žalost zavrnil.«

Metka Zevnik
Metka Zevnik © Rok Mihevc

Je pa Zevnikova kot pozitivno izpostavila, da lahko sedaj turistične bone starih staršev koristijo njihovi vnuki, kar pomeni, da se jim vendarle priznava njihovo mesto v družini. Veliko upanja vidi tudi v novem zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki bo številnim ostarelim omogočala, da ostanejo v svojem domačem okolju.

Zato pa je še kako pomembna priprava na starost, poudarja Aleš Čerin. »Poglejte, socialno mrežo je treba graditi vse od mladosti, da ti to postane navada, ne da ti zagrenjenost postane navada. »Se pravi: že danes, ko se tega zavedamo, da bomo nekoč stari, poskrbeti za to, da zgradiš socialno mrežo, v katero si lepo ujet.«

Zakonca Čerin
Zakonca Čerin © osebni arhiv

Papež večkrat poudarja dragocenost vezi med vnuki in starimi starši. Vendar pa so morajo za ta odnos oboji potruditi. »Jaz vam pravim: mi moramo biti takšni, da mladi radi pridejo k nam. Saj mladi radi pridejo k nam, če smo odprti, če nismo preveč poučevalni in moralizirajoči; stalno iščeš napake in zoprnijo in tako naprej. Kdo bo hodil k takšnemu človeku? Jaz sem se vprašal, kako naj bom takšne, da bo tudi že odrasel sin prišel k meni po kakšen nasvet,« je še dejal Čerin.

Stari starši so tudi zaradi svojega darovanega trpljenja in številnih molitev duhovno svetišče za mlade, poudarja papež.

Celoten pogovor najdete v našem avdio arhivu med oddajami Pogovor o.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Pogovor o

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...