Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Rubrika Spominjamo se (foto: ARO)
Rubrika Spominjamo se | (foto: ARO)

Spominjamo se, 1. julij

Spominjamo se | 01.07.2021, 08:20 Tone Gorjup

Na današnji dan 1711 se je v Gorici rodil goriški nadškof Karel Mihael Áttems. V času vodenja nadškofije je ustanovil semenišče, posojilnico, bolnišnico in tiskarno. 1. julija leta 1861 je izšla prva številka vatikanskega dnevnika L'Osservatóre Románo - Rimski opazovalec. Dnevnik ima pomembno vlogo v življenju Cerkve.

Na današnji dan 1941 je v Ljubljani umrl literarni zgodovinar, publicist in pedagog Fran Ilešič, doma iz Sv. Jurija ob Ščavnici. V Gradcu je študiral slavistiko in jo končal z doktorsko disetacijo Dramatika in slovensko slovstvo. Zatem je bil profesor slovenščine v Ljubljani in Zagrebu. Bil je urednik Trubarjevega zbornika in Slovana. Objavljal je gradivo za starejšo literarno in kulturno zgodovino. Pisal je o Prešernu, Vrazu, Gaju, ilirizmu ... Izdal je več antologij slovenske književnosti.

1. julija 1945 je v Ljubljani umrl slikar, grafik, ilustrator in glasbenik Saša Šantel. Njegov Vhod v pázinsko pokopališče je prvi slovenski barvni lesorez.

Na današnji dan 2009 je v Lemontu v ZDA umrl skladatelj in duhovnik Vendelin Špendov, doma z Dobrave nad Bledom. Študiral je v Rimu, kjer je doktoriral iz glasbe. Kot frančiškan je deloval v Ljubljani in slovenskih župnijah v ZDA, najdlje v Lemontu. Kot glasbenik je v duhu liturgične prenove, uglasbil vrsto mašnih spevov, napisal več maš, Marijinih pesmi ter orgelskih skladb. Kantata za soliste, zbor in orkester Turki na Slivnici na besedilo Stritarja je ostala v rokopisu. Priredil je tudi vrsto narodnih pesmi in jih povezal v operete narodnega značaja. V sedemdesetih letih je imel na radiu Vatikan kratka predavanja o razvoju slovenske cerkvene glasbe: „Slovenska cerkvene glasba je res cvetka raja. Lahko bi našo cerkveno glasbo primerjali prostranemu vrtu, kjer se med gredami vijejo poti in stezice. Grede in gredice različne velikosti, nekatere še celo prav majhne, da jih človek komaj zapazi, če ne bi bilo zaradi kake prav lepo cveteče in dišeče rože. Grede in gredice predstavljajo skladatelje, rože pa njihovo delo. Nekateri so napisali in zložili izredno veliko, drugi manj; nekateri so nam pa pustili samo kako lepo cvetko, lepo pesem."

Spominjamo se
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...