Blaž Lesnik
Miha Močnik
Tanja Dominko
Rubrika Spominjamo se (foto: ARO)
Rubrika Spominjamo se | (foto: ARO)

Spominjamo se, 1. julij

01.07.2021, 08:20 Tone Gorjup

Na današnji dan 1711 se je v Gorici rodil goriški nadškof Karel Mihael Áttems. V času vodenja nadškofije je ustanovil semenišče, posojilnico, bolnišnico in tiskarno. 1. julija leta 1861 je izšla prva številka vatikanskega dnevnika L'Osservatóre Románo - Rimski opazovalec. Dnevnik ima pomembno vlogo v življenju Cerkve.

Na današnji dan 1941 je v Ljubljani umrl literarni zgodovinar, publicist in pedagog Fran Ilešič, doma iz Sv. Jurija ob Ščavnici. V Gradcu je študiral slavistiko in jo končal z doktorsko disetacijo Dramatika in slovensko slovstvo. Zatem je bil profesor slovenščine v Ljubljani in Zagrebu. Bil je urednik Trubarjevega zbornika in Slovana. Objavljal je gradivo za starejšo literarno in kulturno zgodovino. Pisal je o Prešernu, Vrazu, Gaju, ilirizmu ... Izdal je več antologij slovenske književnosti.

1. julija 1945 je v Ljubljani umrl slikar, grafik, ilustrator in glasbenik Saša Šantel. Njegov Vhod v pázinsko pokopališče je prvi slovenski barvni lesorez.

Na današnji dan 2009 je v Lemontu v ZDA umrl skladatelj in duhovnik Vendelin Špendov, doma z Dobrave nad Bledom. Študiral je v Rimu, kjer je doktoriral iz glasbe. Kot frančiškan je deloval v Ljubljani in slovenskih župnijah v ZDA, najdlje v Lemontu. Kot glasbenik je v duhu liturgične prenove, uglasbil vrsto mašnih spevov, napisal več maš, Marijinih pesmi ter orgelskih skladb. Kantata za soliste, zbor in orkester Turki na Slivnici na besedilo Stritarja je ostala v rokopisu. Priredil je tudi vrsto narodnih pesmi in jih povezal v operete narodnega značaja. V sedemdesetih letih je imel na radiu Vatikan kratka predavanja o razvoju slovenske cerkvene glasbe: „Slovenska cerkvene glasba je res cvetka raja. Lahko bi našo cerkveno glasbo primerjali prostranemu vrtu, kjer se med gredami vijejo poti in stezice. Grede in gredice različne velikosti, nekatere še celo prav majhne, da jih človek komaj zapazi, če ne bi bilo zaradi kake prav lepo cveteče in dišeče rože. Grede in gredice predstavljajo skladatelje, rože pa njihovo delo. Nekateri so napisali in zložili izredno veliko, drugi manj; nekateri so nam pa pustili samo kako lepo cvetko, lepo pesem."

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Spominjamo se

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...