Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Rubrika Spominjamo se (foto: ARO)
Rubrika Spominjamo se | (foto: ARO)

Spominjamo se, 1. julij

Spominjamo se | 01.07.2021, 08:20 Tone Gorjup

Na današnji dan 1711 se je v Gorici rodil goriški nadškof Karel Mihael Áttems. V času vodenja nadškofije je ustanovil semenišče, posojilnico, bolnišnico in tiskarno. 1. julija leta 1861 je izšla prva številka vatikanskega dnevnika L'Osservatóre Románo - Rimski opazovalec. Dnevnik ima pomembno vlogo v življenju Cerkve.

Na današnji dan 1941 je v Ljubljani umrl literarni zgodovinar, publicist in pedagog Fran Ilešič, doma iz Sv. Jurija ob Ščavnici. V Gradcu je študiral slavistiko in jo končal z doktorsko disetacijo Dramatika in slovensko slovstvo. Zatem je bil profesor slovenščine v Ljubljani in Zagrebu. Bil je urednik Trubarjevega zbornika in Slovana. Objavljal je gradivo za starejšo literarno in kulturno zgodovino. Pisal je o Prešernu, Vrazu, Gaju, ilirizmu ... Izdal je več antologij slovenske književnosti.

1. julija 1945 je v Ljubljani umrl slikar, grafik, ilustrator in glasbenik Saša Šantel. Njegov Vhod v pázinsko pokopališče je prvi slovenski barvni lesorez.

Na današnji dan 2009 je v Lemontu v ZDA umrl skladatelj in duhovnik Vendelin Špendov, doma z Dobrave nad Bledom. Študiral je v Rimu, kjer je doktoriral iz glasbe. Kot frančiškan je deloval v Ljubljani in slovenskih župnijah v ZDA, najdlje v Lemontu. Kot glasbenik je v duhu liturgične prenove, uglasbil vrsto mašnih spevov, napisal več maš, Marijinih pesmi ter orgelskih skladb. Kantata za soliste, zbor in orkester Turki na Slivnici na besedilo Stritarja je ostala v rokopisu. Priredil je tudi vrsto narodnih pesmi in jih povezal v operete narodnega značaja. V sedemdesetih letih je imel na radiu Vatikan kratka predavanja o razvoju slovenske cerkvene glasbe: „Slovenska cerkvene glasba je res cvetka raja. Lahko bi našo cerkveno glasbo primerjali prostranemu vrtu, kjer se med gredami vijejo poti in stezice. Grede in gredice različne velikosti, nekatere še celo prav majhne, da jih človek komaj zapazi, če ne bi bilo zaradi kake prav lepo cveteče in dišeče rože. Grede in gredice predstavljajo skladatelje, rože pa njihovo delo. Nekateri so napisali in zložili izredno veliko, drugi manj; nekateri so nam pa pustili samo kako lepo cvetko, lepo pesem."

Spominjamo se
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...