Petra StoparPetra Stopar
Dr. Mateja Logar (foto: www.svetopisemskimaraton.si)
Dr. Mateja Logar | (foto: www.svetopisemskimaraton.si)

Delta različica koronavirusa na pohodu, kako nas ščiti cepivo?

Slovenija | 16.07.2021, 14:37 Tanja Dominko

Potem ko so bili včeraj objavljeni podatki, kakšen delež različice delta je pri vnesenih okužbah med udeleženci maturantskega izleta, je jasno, da je ta verzija zelo nalezljiva. Podatki namreč kažejo, da so različico delta potrdili v 89 odstotkih vzorcev, od teh je 60 odstotkov v starostni skupini od 17 do 18 let, kar potrjuje, da gre za maturante. Med udeleženci nedavnih maturantskih izletov v Španiji so sicer do včeraj potrdili skupaj že 198 okužb s koronavirusom. Med dolenjskimi dijaki je okužb 134, poleg tega so potrdili še vsaj 74 sekundarnih okužb, med udeleženci izleta z Gorenjske so potrdili 64 okužb in najmanj sedem sekundarnih.

Vodja svetovalne skupine za Covid 19 infektologinja dr. Mateja Logar o delta različici pravi: »Vsaj v začetni fazi poteka bolj kot nahod, ščemenje v nosu, kihanje, potem se razvije še kašelj, prizadetost spodnjih dihal, tako da tudi prehladni znaki lahko pomenijo okužbo s koronavirusom

Podatkov o tem, da bi bila delta različica bolj problematična, da bi povzročala hujši potek, še nimajo, a iz ZDA poročajo tudi o večjem številu hospitaliziranih s to različico pri mlajših osebah. Kako nas ščiti cepljenje? »Cepivo je še vedno dobro učinkovito, nekoliko slabše je v primerjavi z alfa obliko pri preprečevanju blažje oblike, dobro učinkovito pa je pri preprečevanju hospitalizacije, kar v 96 odstotkih nas ščiti pred takimi posledicami, pred intenzivno enoto pa v 98 odstotkih. Ta zaščita pa je zelo dobra.«

Ob vprašanju, koliko je še vedno zadržkov med zdravstvenimi delavci glede cepljenja, je dejala, da gre večinoma za negovalce in srednje medicinske sestre, ki dvomijo v stroko, medtem ko je pri zdravnikih precepljenost 80%. Nekateri so namreč virus tudi že preboleli in še čakajo, da bo minilo prehodno obdobje, po katerem se bodo cepili kot prebolevniki.

Logarjeva je v pogovoru za Radio Ognjišče komentirala tudi načrtovane spremembe glede plačevanja hitrih testov in dejala, da se za ta korak odločajo tudi druge države, Slovenija ni pri tem nobena izjema.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.