Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
 (foto: Samo Kham)
| (foto: Samo Kham)

Fotoutrinki: Z morja na Triglav

Dogodki | 28.06.2021, 14:13 Robert Božič

Podvig, s katerim smo na Radiu Ognjišče počastili 30-letnico samostojnosti odlično odmeva, k temu so pripomogle tudi zelo dobre fotografije, ki so jih prispevali Rok Mihevc, Izidor Šček in Samo Kham.

Spomnimo. Radijci Blaž Lesnik, Andrej Jerman, Andrej Novljan in Izidor Šček so 30-letnico državnosti Slovenije želeli zaznamovati na sebi lasten način, s katerim bi opozorili na lepoto naše dežele in nas vse spodbudili, da večkrat zavijemo v naravo, si tam naberemo moči in v hvaležnosti skupaj živimo lepe trenutke.

Odločili so se za kolesarjenje najprej od morja v dolino Krme, nato pa podvig nadaljevati z vzponom na Kredarico in naprej na vrh Triglava, vse to pa na radijcem lastni način približati vsem poslušalkam in poslušalcem našega radija, dan pred in v jutru Dneva državnosti.

»Gore so se sploh v naši zgodovini prepletale z željo po samostojnosti in so del narodne identitete. Triglav je mogočen simbol, ki ga vsak Slovenec na svoj način čuti v srcu. Velikokrat rečemo, da nam pogled z njegovega vrha seže daleč, vse do morja. In naša želja je s tem pogledom z vrha objeti vso deželo v hvaležnosti, da smemo živeti tu, kjer se stikajo štiri pokrajinske enote: mi bomo na naši poti tokrat zgrešili samo panonsko nižino,« je še pojasnil Blaž v Mozaiku dneva.

Fotografije povedo največ o tej poti, zato si jih oglejte v nadaljevanju članka.

Vabljeni pa tudi k ogledu videa, ki je nastal teden dni pred podvigom, ko so naši fantje šli preveriti razmere na Triglavu. Takrat so doživeli še prave zimske razmere, tudi Aljažev stolp je bil skoraj v celoti še zasut s snegom.

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.