Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Mirko Pogačar:
Mirko Pogačar: "Šele zdaj se počasi zavedamo, kaj pomeni zmagati v Franciji - na največji kolesarski dirki." | (foto: dpa/STA)

Zakaj Tadej Pogačar zmaguje? Mama Marjeta in oče Mirko o svojem sinu.

15.06.2021, 17:10 Tadej Sadar

"Tadeju sva vedno govorila, da v življenju ne bodo samo uspehi, da bodo tudi porazi in da ti pridejo z razlogom." Na zadnji dirki pa je zmagal in gotovo ne zadnjič. Mesec, ko praznuje naša domovina, smo želeli obeležiti tudi v oddaji Sol in luč. Ideja z gostoma se je ponudila kar sama. Starša vrhunskega športnika gotovo vesta kaj o vztrajnosti, potrpežljivosti, spoštovanju, skratka o vrednotah, ki so temelj za vsakršen smisel.

"Še vedno smo takšna družina, kot smo bili prej. Želimo biti skupaj in povezani, čeprav živimo vsak na svojem koncu sveta." Tako je na vprašanje ali se jim je življenje zelo spremenilo, odgovoril oče Mirko in dodal: "Ko je uspeh, smo vsi veseli in dobivamo nove prijatelje."

Tadej je vedno zelo spoštoval trenerje in tudi sotekmovalce in to se ti vedno tudi vrne v dobrem smislu.

V oddaji Sol in luč govorimo predvsem o smislu življenja in vrednote nekako tlakujejo pot v iskanju smisla. V enem od intervjujev ste omenili, kako funkcionira vaša družina, da morajo vsi delati vse. Je takšen, enostaven in življenjski pristop, tisti, v katerem potem te klasične vrednote lahko zaživijo? Vztrajnosti se navadiš, če jo nekdo zahteva od tebe, prav tako spoštljivosti in podobno... Moramo torej to zahtevati od otrok?

"Otrokom danes prehitro ustrežemo in ti nam sami priznavajo, da so nato v življenju kar naenkrat postavljeni pred izzive, ki jim niso kos, tako da starši otrokom moramo nalagati zadolžitve, ki jih morajo ne samo opraviti, ampak morajo biti tudi dobro opravljene.

Kolesarsko šolo v Rogu je Tadej obiskoval od desetega leta naprej in bil vedno zelo marljiv. Vedno je želel »še več«. Ni pa tega nikoli delal na silo, ampak vedno z igrivostjo in veseljem in tako je tudi sedaj, kot lahko opazimo tudi sedaj, ko z govorico telesa izraža, da to kar počne res dela z veseljem."

Po uspehih naših športnikov smo prepoznavni v svetu. Nenazadnje ob takšni kolesarski prevladi, ob Tadeju imamo tudi Primoža, smo lahko povsem upravičeno ponosni. Takšen ponos in drznost smo vedno občudovali pri drugih. Gre za nekakšen dvig glave, kar simbolično spominja na dvig zastave, skratka za ponos na svoj narod, državo, pripadnost. Kako pa je športniku, ko pride poraz, ko ostane sam?

Marjeta in Mirko Pogačar med snemanjem pogovora prek aplikacije ZOOM.
Marjeta in Mirko Pogačar med snemanjem pogovora prek aplikacije ZOOM. © arhiv RO / zajem zaslona

"Tadeju sva vedno govorila, da v življenju ne bodo samo uspehi, da bodo tudi porazi in da ti pridejo z razlogom. V naši družini smo se tega učili že od majhnega, ko smo igrali družabne igre. Že takrat smo se učili prenašati poraze in pri Tadeju lahko zdaj opazujemo, da kar dobro prenaša neuspehe. Vedno sva tudi govorila, da je vsaka stvar za nekaj dobra in da se ob tem moraš kaj naučiti. Nikoli ne veš s kakšnim razlogom se ti nekaj zgodi. Iz situacije pa vedno lahko kaj »odneseš«."

Mirko Pogačar: Šele zdaj se počasi zavedamo, kaj pomeni zmagati v Franciji - na največji kolesarski dirki.
Mirko Pogačar: Šele zdaj se počasi zavedamo, kaj pomeni zmagati v Franciji - na največji kolesarski dirki. © dpa/STA


Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Sol in luč

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

O avtorju