Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Pavlina Pajk (1854-1901) (foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK)
Pavlina Pajk (1854-1901) | (foto: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK)

Spominjamo se, 1. junij - pisateljica Pavlina Pajkova

Spominjamo se | 01.06.2021, 06:04 Tone Gorjup

1. junija leta 1854 je v Gradcu umrla pisateljica Josipina Turnograjska. Pisala je pesmi in kratko prozo. Velja za prvo slovensko pisateljico pripovedne proze.

Na današnji dan 1901 je v Ljubljani umrla pesnica in pisateljica Pavlina Pajkova. Obiskovala je uršulinsko samostansko šolov Gorici in nato živela pri sorodnikih v Solkanu. Sodelovala je v goriški čitalnici in v Soči objavila prvo črtico. Že leta 1876 je izšla njena pesniška zbirka Pesmi. Pisala je črtice, novele in romane z meščansko družinsko in žensko tematiko. Med slednjimi so: Prijateljev sin, Roman starega samca, Spomini tete Klare, Dušneborbe in Uslišana. Zgledovala se je pri Stritarju. Njena dela so izhajala v Ljubljanskem zvonu ter Domu in svetu. Pavlina Pajkova je pomembna za nastanek slovenske ženske meščanske povesti in romana.

1. junija 1909 se je v Podgrádu rodil skladatelj in zborovodja Radovan Gobec. Poznamo ga predvsem popriredbah narodnih pesmi ter po opereti Planinska Roža.

Na današnji dan 1939 se je v Kamniku rodil zdravnik nevrolog in akademik Jože Trontelj. Na znanstvenem področju je oblikoval metodo, ki se je izkazala kot najobčutljivejša v diagnostiki bolezni živčno-mišičnega stika. Bil je slovenski delegat v Usmerjevalnem odboru za bioetiko Sveta Evrope in pri izdelavi Konvencije o varstvu človekovih pravic in dostojanstva človeškega bitja. Pomemben je njegov delež pri oblikovanju protokola o etiki biomedicinskega raziskovanja na ljudeh.

Dr. Jože Trontelj
Dr. Jože Trontelj © Alen Salihović

Jože Trontelj je predaval in pisal o vprašanjih s področja bioetike, šolstva, vzgoje, kulture, znanosti … Iskreno si je prizadeval za spravni proces v Sloveniji. Bil je prepričan kristjan. Jože Trontelj je v oddaji naš gost leta 2003 o znanosti med drugim dejal: Znanost je tista sila, ki lahko stvari spreminja na boljše. Seveda to vleja tudi za medicino. Vemo, da bi danes lahko z malo več denarja hitreje upeljevali nove metode; govorim zdaj o tistih, ki so res učinkovite, ki lahko nekaj spremenijo pri zdravljenju bolnikov.“

Spominjamo se
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.