Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Šolske potrebščine (foto: Pixabay)
Šolske potrebščine | (foto: Pixabay)

Nakup šolskih potrebščin za več tisoč družin znova prevelik zalogaj

Novice | 23.06.2021, 10:03 Petra Stopar

Pred vrati so šolske počitnice, a v župnijskih in škofijskih pisarnah Karitas že prejemajo prošnje socialno ogroženih družin z osnovnošolci za pomoč v naslednjem šolskem letu. Slovenska karitas pričakuje, da bo tudi v tem poletju pomagala približno dvanajst tisoč otrokom. V ta namen vabi k darovanju v tradicionalni akciji Otroci nas potrebujejo.

Otroci prav v mesecu juniju prejmejo sezname potrebščin, ki jih je treba kupiti za naslednje šolsko leto. Starši samo za najnujnejše za enega otroka v drugi ali tretji triadi v povprečju odštejejo 200 evrov. Po mnenju Slovenske karitas je razveseljivo, da nekatere šole pomagajo tudi s šolskimi skladi, v zadnjih letih pa tudi država s potrebščinami za prvo triletje. »Sredstva je mogoče pridobiti tudi na Centrih za socialno delo, a le v sklopu dveh izrednih pomoči, ki jih družine koristijo tudi za kurjavo in druge izredne stroške med letom,« so zapisali na Slovenski karitas. Nanjo se tako mnoge družine še vedno obračajo za pomoč pri šolskih nakupih. »Starši teh otrok so nemalokrat brezposelni, v zdravstvenih težavah, imajo neredno zaposlitev ali pa za svoje delo prejemajo prenizko plačilo. Še posebej pa so v stiki družine z enim staršem ali z več osnovnošolci,« je povedala Jana Flajs.

Na župnijskih in škofijskih Karitas opažajo, da se prvič nanje obračajo družine, kjer so starši zaposlitev izgubili zaradi epidemije. Tako je bilo tudi v primeru matere dveh otrok, ki je bila pred epidemijo zaposlena v gostinstvu, oče pa je že nekaj časa upokojen, zato ne zmorejo poravnati vseh stroškov. »Vendar vsi, ki to potrebujejo, so nagovorjeni, da se na nas obrnejo. Morda je prvič zadrega, a naj je ne bo. Kar obrnite se na nas, ni problema,« je starše spodbudil generalni tajnik novomeške škofijske Karitas Simon Dvornik.


Vsi, ki to potrebujejo, so nagovorjeni, da se na nas obrnejo. Morda je prvič zadrega, a naj je ne bo.

Finančna sredstva Karitas zbira preko akcije Otroci nas potrebujejo. Darujete lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK5 na 1919 in prispevali boste 5 evrov ali pa nakažete na transakcijski račun Slovenske karitas SI56 0214 0001 5556 761, namen Otroci nas potrebujejo. Zvezki se zbirajo tudi v vseh papirnicah Office&More ter galanterijah Bags&More, kjer je do konca julija mogoče za 1 evro kupiti in darovati zvezek. Zgibanke s položnico so na voljo tudi po vseh župnijah.

Otroci nas potrebujejo
Otroci nas potrebujejo © Slovenska karitas


Zbrane šolske potrebščine in sredstva iz dobrodelne akcije bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. V mesecu maju je po OŠ potekala akcija Pokloni zvezek, v kateri so osnovnošolci in otroci iz vrtcev zbirali zvezke za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 208 osnovnih šol in 83 vrtcev. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas in jih bodo otroci prejeli skupaj z ostalo pomočjo.

V mesecu maju je po OŠ potekala akcija Pokloni zvezek, v kateri so osnovnošolci in otroci iz vrtcev zbirali zvezke za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 208 osnovnih šol in 83 vrtcev.

Poleg šolskih potrebščin za 11.963 otrok je v lanskem letu dodatno 1130 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vključenih preko 250 otrok. V sklopu dela župnijskih Karitas so otroci vključeni tudi v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke ter v centre za mlade in otroke. Skupna vrednost navedenih programov je v letu 2020 znašala skoraj 650.000 evrov. V različne programe Karitas je bilo skupaj vključenih 19.072 otrok in dijakov. Zaradi epidemije so bili številne delavnice in drugi dogodki v živo omejeni. Večji del vključevanja je potekal preko spleta. Sredstva za izvedbo programov so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Novice
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.