Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc

Karitas pred vstopom v šolo pomoč razdelila že več kot 8000 otrokom

Slovenija | 30.08.2018, 12:56 Petra Stopar

Pred skorajšnjim začetkom šolskega in veroučnega leta s Slovenske Karitas znova prihaja vabilo k pomoči otrokom iz socialno ogroženih družin, predvsem v obliki šolskih potrebščin. Od začetka poletja do danes so škofijske enote v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Celju, Murski Soboti in Novemu mestu pomagale že več kot 8000 otrokom iz skoraj 3100 družin. Akcija Otroci nas potrebujejo tako še ni končana, zato Karitas še naprej poziva javnost k prostovoljnim prispevkom.

Letos je Karitas za pomoč v obliki paketov šolskih potrebščin ter bonov in naročilnic za nakup teh potrebščin do zdaj porabila približno 232.500 evrov. »Tako verjamemo, da bomo tudi letos s pomočjo dobrih ljudi pomagali približno enakemu številu otrok kot lani, torej skupaj več kot dvanajst tisoč otrokom. Velik del sredstev za pomoč smo pridobili z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki se je začela junija in v kateri se je do zdaj zbralo 125.367 evrov. Del pomoči pa so zbirali otroci sami, in sicer v akciji Pokloni zvezek, ki je potekala v 260 šolah in 117 vrtcih po vsej Sloveniji. Otroci so zbrali skupaj nekaj več kot 29.000 zvezkov in dodatno v vrtcih še 400 novih tempera barvic,« je dejal generalni tajnik Cveto Uršič in znova povabil k darovanju finančnih sredstev ali pa tudi novih, velikih črtastih zvezkov ali tempera barvic. Šolarjem namreč pomagajo preko celega leta, še posebej pri plačilu obšolskih dejavnosti in kosil ter prevozov za dijake iz oddaljenih krajev.

Samo na Nadškofijski Karitas Maribor so pred vstopom v šolo pomagali že 1718 otrokom iz 642 družin, največkrat z zagotovitvijo šolskih potrebščin in delovnih zvezkov. Generalni tajnik Darko Bračun ocenjuje, da so dejanske potrebe še večje, saj takšno pomoč nudijo še druge organizacije in društva. »Skrbi nas, ker revni postajajo vedno bolj revni, še posebej ko gre za revščino med mladimi, družinami in starejšimi.« Kot dodaja, bo morala država narediti več v boju proti razslojevanju, »zato smo pri Karitas zaskrbljeni glede političnega razvoja na socialnem področju, saj je premalo osebnega stika, sočutja s človekom, ki izpade iz okvirjev določil paragrafov«.

Bračun je še povedal, da na Nadškofijsko Karitas v Mariboru dnevno pride tudi do 250 pomoči potrebnih ljudi.

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI00 3620, namen: Otroci nas potrebujejo. Zbiranje sredstev preko celega leta poteka tudi prek SMS-sporočilom s ključno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919, s katero se daruje 1 EUR ali 5 EUR.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Sociala
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...