Petra StoparPetra Stopar
Zdravnik z bonikom (foto: Pixabay)
Zdravnik z bonikom | (foto: Pixabay)

V pandemiji kar trikrat več nasilja nad zdravniki

Novice | 06.06.2021, 10:05 Marjana Debevec

Nasilje v zdravstvu je vse pogostejše, je bilo slišati na tiskovni konferenci Zdravniške zbornice Slovenije. Ta je za zdravnike in zobozdravnike pripravila usposabljanje, s katerim so pridobili veščine, kako pravočasno prepoznati in preprečiti nasilne dogodke.

Med pandemijo se je pogostnost nasilja nad zdravstvenim osebjem potrojila. »Gre za dogodke, ki so grožnja varnosti in zdravju. Takšno nasilje je vse pogostejše. V Evropski uniji 15 odstotkov. S tem bi lahko rekli, da je vsak šesti stik bolnika z zdravstvenim strokovnjakom ali zdravnikom potencialno nasilen,« je povedala družinska zdravnica dr. Nena Kopčavar Guček.

Zato je Zdravniška zbornica Slovenije pripravila pet strokovnih usposabljanj za zdravnike in zobozdravnike. Vsakič se ga je udeležilo med 150 do 180 udeležencev, kar potrjuje aktualnost problematike.

Kako je mogoče preprečiti izbruh nasilja? Dr. Rok Tavčar je opozoril na verbalno in neverbalno komunikacijo. »Veliko lahko naredimo že s telesno držo: ta naj bo odprta, ne neke prekrižane roke, ob boku, ali celo za hrbtom, ker to lahko deluje spodbujajoče za konflikt, izzivalno, če hočete. Potem seveda gibanje: počasno, nadzorovano, ne nekih naglih, nenadnih, hitrih gibov. Potem očesni kontakt: dobro ga je vzpostaviti, ni pa smiselno prav strmeti v to osebo.« Govorijo naj malo počasneje in malo tišje od sogovornika. Pomembno je, da ne vpijejo, tudi ko pride do konflikta. Bolnika je treba aktivno poslušati in ga ne prekinjati ter ob koncu reflektirati, še poudarja dr. Tavčar.

Kako pa naj zdravstveno osebje ukrepa, če do nasilja pride? Ko je ogroženo življenje, ali so v nevarnosti, naj pokličejo na številko 113, poudarja policijski inšpektor Dejan Baša. Pomemben ukrep je tudi trikrat S: »Se pravi: steci stran, sporoči, kaj se dogaja, če ne gre, če je pot zaprta, da ne morete zapustiti območja, se skrijete, zabarikadirate prostor in v skrajnem primeru tudi spopadete s storilcem.«

Po samem nasilnem dogodku je zelo koristen pogovor s strokovnjaki, saj nasilje, tudi če je samo verbalno, pusti posledice, so še poudarili udeleženci strokovnega posveta za zdravnike in zobozdravnike.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.