Jože BartoljJože Bartolj
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Anton Vovk (foto: anton-vovk.rkc.si; Škof Anton Vovk)
Škof Anton Vovk

Spominjamo se, 19. maj

Spominjamo se | 19.05.2021, 10:31 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1769 je v Egiptu umrl misijonar Severijan Spruk, doma iz Kamnika. Kot frančiškan je odšel v misijone in deloval v različnih krajih ob reki Nil.

19. maja 1900 se je v Vrbi na Gorenjskem rodil nadškof Anton Vovk. Maja leta 1999 se je začel uradni postopek za njegovo beatifikacijo, ki se zdaj nadaljuje v Rimu

19. maja 1929 se je v Cerknici rodil gledališki in filmski igralec ter pesnik Boris Kralj. Končal je AGRFT in se zatem pridružil ljubljanski Drami, kjer je ostal trideset let. Izoblikoval se je v upodobitvah dramskih likov Čéhova, Giraudouxa, Kŕleže, Molièra, Shakespeara , Smoléta ter drugih avtorjev. Kot odličen recitator in interpret je bil med vodilnimi radijskimi igralci svojega časa. Na filmskem platnu se je uveljavil v Štigličevi Dolini miru (1956) in v Amandusu (1966), prvem slovenskem barvnem filmu. Pred smrtjo je izdal pesniško zbirko Poslavljanja. Napisal je tudi epitaf za svoj nagrobnik:

»Čezme šel je težek valj …
Tu, v tej čudežni naravi,
ki srce in dušo zdravi,
zdaj počivam, Boris Kralj.«

Na današnji dan 1996 - zadnji dan obiska v Sloveniji - je papež Janez Pavel II. obiskal še tretjo slovensko škofijo - mariborsko. Na mariborskem letališču je daroval sveto mašo, popoldne pa se je v stolnici srečal s predstavniki slovenske kulture, znanosti in umetnosti. Obisk je končal v zgodnjih večernih urah, ko se je na mariborskem letališču poslovil z besedami: »Bog naj blagoslovi Slovenijo, njene prebivalce, in njihov trud za pravičnost, solidarnost in mir.«

19. maja 2007 je v Mariboru umrl režiser, publicist in Emil Frélih. Zrežiral je več kot 100 oper in operet. Pisal je strokovne knjige in spomine V vrtincu življenja.

Spominjamo se
Birma (photo: Župnija Preska) Birma (photo: Župnija Preska)

Po novem pri birmi celo dva botra?

Po odmevni novici o odpravi birmanskih botrov v župniji Beltinci, so se med drugim pojavila tudi opozorila po njihovi vlogi in pomenu te tradicije pri prejemu zakramenta svete birme.

 (photo: )  (photo: )

Nabožne ljudske pesmi

V sklopu letošnjega 18. radijskega misijona pod geslom "Ko se temelji reda podirajo" je bila temu primerno oblikovana tudi oddaja o ljudski glasbi.

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...