Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Zavod sv. Stanislava (foto: Stanislav.si)
Zavod sv. Stanislava | (foto: Stanislav.si)

Spominjamo se, 12. maj

Spominjamo se | 12.05.2021, 08:28 Tone Gorjup

12. maja 1845 se je v Sémiču rodil škof Janez Staríha. Že pred duhovniškim posvečenjem je na povabilo škofa Barage odšel v ameriške misijone. Posvečen je bil leta 1869 v marquettski stolnici.

Baraga je medtem že umrl, zato ga je posvetil njegov naslednik škof Ignacij Mrak. Janez Stariha je po tridesetih letih duhovništva tudi sam postal škof. Posvečen je bil 28. oktobra 1902 v Južni Dakoti. Zaradi slabega zdravja se je 1909 upokojil in vrnil v Ljubljano, kjer je leta 1915 umrl.

Na današnji dan 1888 se je v Idriji rodil gospodarstvenik in politik Ivan Móhorič. Bil je narodni poslanec, od 1932 pa minister za trgovino in industrijo.

12. maja 1907 je v Gradcu umrl botanik Franc Krašan. Bil je prvi Slovenec, ki se je ukvarjal s fenologijo in je s poiskusi raziskoval vpliv okolja na razvoj rastlin.

Leta 1915 se je v Švici rodil ustanovitelj taizejske skupnosti Roger Schutz . Prizadeval si je za mir, odpuščanje, spravo in zvestobo Kristusu.

12. maja 1988 je bila v dvorani hotela Union v Ljubljani ustanovljena Slovenska kmečka zveza. Ta se je 8. decembra 1990 preimenovala v Slovensko ljudsko stranko.

Na današnji dan 1992 je ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar imenoval člane odbora za pripravo škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Skupina se je že pred tem dobro leto srečevala na sestankih in pripravljala različna gradiva ter se posvetovala s številnimi strokovnjaki o vprašanjih, povezanih z ustanovitvijo gimnazije.

V njej je bil tudi poznejši prvi ravnatelj Jože Mlakar, ki je o tem povedal: Sprva je bila ideja o veliko manjši gimnaziji, kot je kasneje nastala. Predvideno je bilo, da bi bila gimnazija na Krekovem trgu, v prostorih, kjer je danes Družina in sicer z dvema paralelkama. Ko se je pokazala možnost, da bo Zavod sv. Stanislava prišel nazaj v posest in last nadškofije, je prišlo do odločitve, da bo gimanzija tu.“

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.