Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Josip Jurčič (foto: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev))
Josip Jurčič | (foto: (NUK, Zbirka upodobitev znanih Slovencev))

Spominjamo se, 3. maj

Spominjamo se | 03.05.2021, 10:47 Tone Gorjup

Na današnji dan leta 1881 je v Ljubljani umrl pripovednik, dramatik in časnikar Josip Jurčič. Izšel je iz Levstikovega literarnega načrta v Popotovanju in ga tudi uresničil.

Bil je realist, ustvarjal pa je v dobi, ko je pri nas še prevladovala romantika. Pisal je zgodovinske povesti, med njimi Jurija Kozjaka. Dal nam je prvi slovenski roman, Desetega brata. Z Veroniko Deseniško in Tugomerjem se je izkazal kot dramatik. Josip Jurčič pa je pisal tudi črtice, pripovedke in humoreske (Spomini na deda, Pripovedka o beli kači, Kozlovska sodba v Višnji gori ...).

3. maja 1903 je v Ljubljani umrl zgodovinar, geograf in arheolog Simon Rútar. Napisal je prvo monografijo o Beneških Slovencih. Je pionir slovenske arheologije.

Na današnji dan 1944 je v taborišču Neubrandenburg  v Nemčiji umrla pesnica in pisateljica Anica Černéj. Izdala je knjigo otroških pesmi.

3. maja 1975 je v Ljubljani umrl filozof Franc Véber, doma iz Gornje Radgone. Po treh letih bogoslovja je odšel v Gradec in tam z doktoratom končal filozofijo. Njegov mentor je bil profesor Meinong, začetnik predmetne teorije. Leta 1919 je postal prvi predavatelj za filozofijo na ljubljanske univerze. Tam je ostal do 1945, ko so ga za krajši čas zaprli, prisilno upokojili in mu prepovedali objavljanje. Izključili so ga tudi iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Ker v javnosti ni smel več nastopati, je z ustanovitvijo verskega lista Družina postal njen korektor, občasno pa tudi anonimni pisec. France Veber je s svojo fenomenološko filozofijo postavil temelje slovenski akademski laični filozofiji, ki pa je bila po letu 1945 zatrta. Janez Janžekovič o prvem srečanju z Vebrovo filozofijo zapisal: „Ko sem prišel iz Pariza, je Veber napisal menda že Knjigo o Bogu. Profesor Lukman mi je dejal, naj bi napisal oceno za to knjigo. Jaz sem rekel: Vebra ne poznam niti črke. Če lahko počakate, da ga preštudiram, bom napisal. In je bil za to. Potem sem se vrgel na Vebra in ga od prve črke do zadnje preštudiral, potem pa napisal tiste razprave.“

Spominjamo se
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.