Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
P. dr. Christian Gostečnik je gost oddaje Za življenje vsak mesec (foto: Rok Mihevc)
P. dr. Christian Gostečnik je gost oddaje Za življenje vsak mesec | (foto: Rok Mihevc)

Slovenci smo delovni ljudje, koliko pa smo ob tem tudi produktivni in kreativni?

Za življenje | 03.05.2021, 09:05 Rok Mihevc

V letu sv. Jožefa, tesarja, ki je pošteno delal, da je lahko poskrbel za svojo družino, smo se v oddaji Za življenje vprašali, kaj nam danes pomeni delo, kakšno vrednoto predstavlja in ali nam daje dostojanstvo tudi v 21. stoletju? Blaž Lesnik je gostil frančiškana in kliničnega psihologa p. dr. Christiana Gostečnika, kot vedno smo sprejeli tudi nekaj dragocenih klicev naših poslušalcev.

Vsi vemo, da smo Slovenci delovni ljudje, manj pa, da smo glede produktivnosti bolj na robu. "Smo delovni, marljivi, naša produktivnost pa ni tako visoka, kot bi lahko bila glede na število delovnih ur." Kaj to zdaj pomeni, se je vprašal Gostečnik. "Da smo velikokrat na teh delovnih mestih depresivni, nefunkcionalni in nekreativni kot bi lahko bili. Da nismo spontani, si ne upamo in drznemo biti tiso, kar bi lahko v polnosti bili. Smo zelo poslušni, znamo zelo dobro delati in slediti, smo ubogljivi, koliko smo tudi kreativni, pa je že drugo področje."

Tisti, ki so zasvojeni z delom, ni nujno, da so tudi ustvarjalni.

Tisti, ki so zasvojeni z delom, ni nujno, da so tudi ustvarjalni. "Vedno bodo počeli nekaj, se stalno z nečim ukvarjali, kakšna pa je v resnici njihova produktivnost, pa je vprašljivo. Ali res delajo stvari, ki so potrebne in ciljno orientirane. Njihovo delovno mesto je pripadnost, delo jih naredi pripadne, daje samozavest, notranjo podobo in občutek, da so ljudje ljubljeni in želeni."

V povezavi z zasvojenostjo z delom smo v oddaji spregovorili tudi o izgorelosti. "Zaradi hormonskega sistema ljudje postanejo zasvojeni z delom tako kot z alkoholom. Deloholiki se bodo tudi zdravili zaradi občutka nepomembnosti. Pri izgorelosti so to ljudje, ki so perfekcionisti, ki bodo na delovnih mestih skrajno odgovorni, natančni, precizni in bodo stvari z detajli dodelali do konca. Ker so izrazito nesamozavestni, bodo tudi vedno znova tarča najrazličnejših kritik, zato bodo delali še več, posledično tudi napake in dosegali bodo še globlje točke, s tem pa sami sebe zatirali."

Kako pomagati človeku, ki je v takšni stiski, kako otrokom priučiti delovne navade, kako smo Slovenci nagnjeni k perfekcionizmu in kako kritiziramo storilnost pa prisluhnite v posnetku oddaje "Za življenje".

 

Za življenje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...