Slavi Košir
Jakob Čuk
Andrej Šinko
P. dr. Christian Gostečnik je gost oddaje Za življenje vsak mesec (foto: Rok Mihevc)
P. dr. Christian Gostečnik je gost oddaje Za življenje vsak mesec | (foto: Rok Mihevc)

Slovenci smo delovni ljudje, koliko pa smo ob tem tudi produktivni in kreativni?

03.05.2021, 09:05 Rok Mihevc

V letu sv. Jožefa, tesarja, ki je pošteno delal, da je lahko poskrbel za svojo družino, smo se v oddaji Za življenje vprašali, kaj nam danes pomeni delo, kakšno vrednoto predstavlja in ali nam daje dostojanstvo tudi v 21. stoletju? Blaž Lesnik je gostil frančiškana in kliničnega psihologa p. dr. Christiana Gostečnika, kot vedno smo sprejeli tudi nekaj dragocenih klicev naših poslušalcev.

Vsi vemo, da smo Slovenci delovni ljudje, manj pa, da smo glede produktivnosti bolj na robu. "Smo delovni, marljivi, naša produktivnost pa ni tako visoka, kot bi lahko bila glede na število delovnih ur." Kaj to zdaj pomeni, se je vprašal Gostečnik. "Da smo velikokrat na teh delovnih mestih depresivni, nefunkcionalni in nekreativni kot bi lahko bili. Da nismo spontani, si ne upamo in drznemo biti tiso, kar bi lahko v polnosti bili. Smo zelo poslušni, znamo zelo dobro delati in slediti, smo ubogljivi, koliko smo tudi kreativni, pa je že drugo področje."

Tisti, ki so zasvojeni z delom, ni nujno, da so tudi ustvarjalni.

Tisti, ki so zasvojeni z delom, ni nujno, da so tudi ustvarjalni. "Vedno bodo počeli nekaj, se stalno z nečim ukvarjali, kakšna pa je v resnici njihova produktivnost, pa je vprašljivo. Ali res delajo stvari, ki so potrebne in ciljno orientirane. Njihovo delovno mesto je pripadnost, delo jih naredi pripadne, daje samozavest, notranjo podobo in občutek, da so ljudje ljubljeni in želeni."

V povezavi z zasvojenostjo z delom smo v oddaji spregovorili tudi o izgorelosti. "Zaradi hormonskega sistema ljudje postanejo zasvojeni z delom tako kot z alkoholom. Deloholiki se bodo tudi zdravili zaradi občutka nepomembnosti. Pri izgorelosti so to ljudje, ki so perfekcionisti, ki bodo na delovnih mestih skrajno odgovorni, natančni, precizni in bodo stvari z detajli dodelali do konca. Ker so izrazito nesamozavestni, bodo tudi vedno znova tarča najrazličnejših kritik, zato bodo delali še več, posledično tudi napake in dosegali bodo še globlje točke, s tem pa sami sebe zatirali."

Kako pomagati človeku, ki je v takšni stiski, kako otrokom priučiti delovne navade, kako smo Slovenci nagnjeni k perfekcionizmu in kako kritiziramo storilnost pa prisluhnite v posnetku oddaje "Za življenje".

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Za življenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Evropska zastava (photo: Pixabay) Evropska zastava (photo: Pixabay)

Dan Evrope - Kako naprej?

Dan Evrope je za vsakega državljana stare celine velik praznik, čeprav ga zadnja leta doživljamo z grenkim priokusom. Zdi se, da je stara celina, ki se je po drugi svetovni vojni začela povezovati ...

Papež v nagovoru (photo: Vatican Media) Papež v nagovoru (photo: Vatican Media)

Kdor ljubi denar, ne ljubi kot Jezus

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je danes zbralo veliko romarjev, močna zasedba je prišla iz Kolumbije in iz številnih zastav svoje dežele izoblikovala pravo pisano polje. Besede papeža Frančiška, ...

O avtorju