Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Čebela na oljni repici (foto: Jošt Gantar / MKGP)
Čebela na oljni repici | (foto: Jošt Gantar / MKGP)

Spominjamo se, 17. april

Spominjamo se | 17.04.2021, 09:11 Tone Gorjup

Na današnji dan 485 je v Atenah umrl grški filozof in matematik Próklos. Kot novoplatónik je z delom Elementi teologije je vplivalo na sholastiko in renesanso.

17. aprila 1665 se je v Ljubljani rodil rodoslovec Janez Lukančič pl. Bil je lastnik gradov Stara Loka in Záprice v Kamniku. Zapustil je več rokopisnih rodoslovnih del.

Na današnji dan 1777 se je v Konci vasi na Kočevskem rodil čebelar in duhovnik Jurij Jonke. Kot župnik v Črmošnjícah je napisal čebelarski priročnik za kmete.

17. aprila 1878 se je v Ljubljani rodila redovnica, pesnicam in učiteljica M. Elizabeta Kremžar. Vrsto let je bila ravnateljica uršulinskega učiteljišča. Sprva se je posvečala tudi slikarstvu, a prevzela jo je religiozno-meditativna poezija. Izdala je več pesniških zbirk ter knjigi meditacij Srčni rubini svete Male Terezije in Bog, vir življenja. Napisala je tudi sonetni venec za akrostihom Slava tebi Jezus.

Na današnji dan 1928 se je v Ljubljani rodil ekonomist, pisatelj in šolnik Marko Krémžar. Končal je begunsko gimnazijo v Spittalu, v Buenos Airesu pa doktoriral iz gospodarskih ved. Njegova strokovno literatura je posvečena ekonomskim, sociološkim analizam ter političnim vprašanjem. Več knjig govori o vprašanjih novejše slovenske zgodovine, državljanske vojne in njenih posledic.

V leposlovju se je uveljavil s kratko prozo. Veliko je naredil za organizacijo slovenskega šolstva v Argentini in napisal vrsto učbenikov. Marko Kremžar je pred leti na študijskem dnevu iniciative Prebudimo Slovenijo spregovoril o Zgodovini krščanske demokracije pri nas. O tem, kako je SLS med drugo svetovno vojno ostala brez vodstva, je dejal:
»
Zadnjo demokratično izvoljeno oblast v Sloveniji je predstavljal nekdanji ban dr. Marko Natlačen; bil je član SLS. Tega umorijo komunistični atentatorji leta 1942. Dr. Lambert Ehrlich, ki je predstavljal med mlajšo generacijo katoliških izobražencev izredno moralno avtoriteto, je postal žrtev komunističnega atentatorja istega leta. Profesor Ernest Tomc je umrl prav tako leta 1942 za posledicami lažje operacije v ljubljanski bolnici in se je govorilo, da sta ga umorila dva zdravnika, člana partije. Tako je med letoma 1940 in 1942 Slovenska ljudska stranka izgubila celo vrsto pomembnih ljudi.«

Spominjamo se
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...