Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Sveta dežela (foto: Pixabay)
Sveta dežela | (foto: Pixabay)

Br. Jan Dominik Bogataj o velikonočnem vzdušju v Rimu, Sveti deželi in nedavnih odkritjih izraelskih arheologov

04.04.2021, 09:40 Marta Jerebič

Rim je v teh dneh grozljivo prazen. Romarjev oziroma turistov praktično ni. Podobno je v Sveti deželi, čeprav so tam razmere nekoliko boljše zaradi precepljenosti ljudi, nam je povedal frančiškanski brat Jan Dominik Bogataj, sicer doktorski študent patrologije v Rimu, z enoletno izkušnjo študija v Sveti deželi.

Na cvetno nedeljo je potekala tradicionalna, pompozna procesija od Betfage do Jeruzalema. Kljub temu da so izraelske oblasti omejile število na 300 sodelujočih, se je na koncu zbralo več kot 2000 kristjanov – razdeljenih v skupine po 50 –, čeprav ni bilo romarjev in kristjanov iz Palestine. Tudi vsi ostali latinski obredi velikega tedna, posebej v baziliki Božjega groba, – v sodelovanju bratov frančiškanov in letos prvič pod vodstvom latinskega jeruzalemska patriarha Pierbaptista Pizzaballe – so potekali normalno, le da brez romarjev in palestinskih kristjanov Zahodnega brega in Gaze, ker Izrael ne dovoli vstopa v državo.

V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve je spregovoril tudi o nedavnih odkritjih izraelskih arheologov. Ti so nedavno med izkopavanji v Judejski puščavi odkrili fragmente zvitkov s svetopisemsko vsebino, stare približno 2000 let. »Izredno suha klima in velika koncentracija soli v zraku sta pripomogli, da so se nekateri papirusni zvitki ohranili na območju Judejske puščave (podobno velja za Egpit). Konkretno gre za krajše odlomke iz knjig preroka Zaharija in Nahuma, napisane v grščini, vendar s strani judovskega pisarja. Božje ime je namreč napisano s hebrejskimi črkami. Verjetno so bili napisani v Jeruzalemu, v jame Judejske puščave, ki se odvija od Svetega mesta v smeri Mrtvega morja, pa so bili odloženi okoli leta 135, v času drugega judovskega upora Rimljanom,« je pojasnil br. Jan Dominik Bogataj.

»Ta jama je bila v preteklosti že raziskovana, vendar zgolj pol metra. Trenuten izraelski projekt podrobnega raziskovanja cele puščave je nekje na 70%, kar pomeni, da se morda lahko nadejamo še kakšnih novih odkritij. Izraelci se namreč borijo z beduini, ki pogosto, če kaj najdejo, to bodisi uničijo ali po delih prodajo naprej, brez vednosti javnosti.«

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tu.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...