Mateja Subotičanec
Boštjan Smole
Alen Salihović
Sveta dežela (foto: Pixabay)
Sveta dežela | (foto: Pixabay)

Br. Jan Dominik Bogataj o velikonočnem vzdušju v Rimu, Sveti deželi in nedavnih odkritjih izraelskih arheologov

04.04.2021, 09:40 Marta Jerebič

Rim je v teh dneh grozljivo prazen. Romarjev oziroma turistov praktično ni. Podobno je v Sveti deželi, čeprav so tam razmere nekoliko boljše zaradi precepljenosti ljudi, nam je povedal frančiškanski brat Jan Dominik Bogataj, sicer doktorski študent patrologije v Rimu, z enoletno izkušnjo študija v Sveti deželi.

Na cvetno nedeljo je potekala tradicionalna, pompozna procesija od Betfage do Jeruzalema. Kljub temu da so izraelske oblasti omejile število na 300 sodelujočih, se je na koncu zbralo več kot 2000 kristjanov – razdeljenih v skupine po 50 –, čeprav ni bilo romarjev in kristjanov iz Palestine. Tudi vsi ostali latinski obredi velikega tedna, posebej v baziliki Božjega groba, – v sodelovanju bratov frančiškanov in letos prvič pod vodstvom latinskega jeruzalemska patriarha Pierbaptista Pizzaballe – so potekali normalno, le da brez romarjev in palestinskih kristjanov Zahodnega brega in Gaze, ker Izrael ne dovoli vstopa v državo.

V oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve je spregovoril tudi o nedavnih odkritjih izraelskih arheologov. Ti so nedavno med izkopavanji v Judejski puščavi odkrili fragmente zvitkov s svetopisemsko vsebino, stare približno 2000 let. »Izredno suha klima in velika koncentracija soli v zraku sta pripomogli, da so se nekateri papirusni zvitki ohranili na območju Judejske puščave (podobno velja za Egpit). Konkretno gre za krajše odlomke iz knjig preroka Zaharija in Nahuma, napisane v grščini, vendar s strani judovskega pisarja. Božje ime je namreč napisano s hebrejskimi črkami. Verjetno so bili napisani v Jeruzalemu, v jame Judejske puščave, ki se odvija od Svetega mesta v smeri Mrtvega morja, pa so bili odloženi okoli leta 135, v času drugega judovskega upora Rimljanom,« je pojasnil br. Jan Dominik Bogataj.

»Ta jama je bila v preteklosti že raziskovana, vendar zgolj pol metra. Trenuten izraelski projekt podrobnega raziskovanja cele puščave je nekje na 70%, kar pomeni, da se morda lahko nadejamo še kakšnih novih odkritij. Izraelci se namreč borijo z beduini, ki pogosto, če kaj najdejo, to bodisi uničijo ali po delih prodajo naprej, brez vednosti javnosti.«

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...

O avtorju