Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Pevki na koru (foto: Rok Mihevc)
Pevki na koru | (foto: Rok Mihevc)

Škofje podali nove smernice; kako bo s petjem?

Cerkev na Slovenskem | 23.04.2021, 07:35 Rok Mihevc Slovenska tiskovna agencija

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki od danes omogoča izvedbo verouka in verskih obredov na prostem.

Od danes je tako zopet dovoljenje izvajanje verskih obredov na zunanjih površinah ob upoštevanju preventivnih ukrepov in smiselnem upoštevanju higienskih priporočil. Dovoljeno je tudi izvajanje verouka. Pri tem bo število oseb odvisno od velikosti prostora oziroma površine.

Pri izvajanju verouka ne bo veljala omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega prostora, bo pa obvezno testiranje oseb, ki ga bodo izvajali, z izjemo tistih, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, ter ob upoštevanju medosebne razdalje. Tudi ta odlok velja do 2. maja. 

NAVODILA SLOVENSKIH ŠKOFOV

  • Število oseb pri verskih obredih v zaprtih prostorih se omeji na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. V zaprtih prostorih, v katerih po kriterijih iz prejšnjega odstavka sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih udeležencev, je dovoljeno število udeležencev največ deset, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva (npr. manjše cerkve in kapele).

  • Izvajanje verskih obredov je dovoljeno le ob izpolnjevanju sledečih pogojev. Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci, obvezno je redno prezračevanje, uporaba zaščitnih mask, razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov.
  • Cerkveno ljudsko petje je dovoljeno. Zborsko petje je prepovedano razen v primeru, da ga izvajajo osebe iz skupnega gospodinjstva.
  • Število oseb pri verskih obredih na odprtih površinah, se omeji na enega udeleženca na deset kvadratnih metrov odprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset udeležencev oziroma skupnih gospodinjstev. Medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.
  • Omejitev števila oseb pri verouku ne velja v primeru verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, medosebna razdalja med udeleženci pa mora biti najmanj 1,5 metra. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno le pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje, enkrat tedensko oziroma pred samo izvedbo verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja, če to izvajajo občasno, opravijo PCR ali hitro antigensko (HAG) testiranje. Pri čemer lahko versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje opravljajo le tiste osebe, ki imajo negativni rezultat testa. Testiranja so oproščeni tudi posamezniki, ki izpolnjujejo v odloku navedene pogoje (sedmi odstavek, 2. člena, Odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji[1]).
  • Verniki lahko prejemajo sveto obhajilo izven svete maše; duhovniki naj k obhajilu povabijo svoje vernike, ki se niso mogli udeležiti svete maše.
  • Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.
  • Ko se bo epidemiološka slika začela izboljševati, bodo škofije pripravile navodila za obhajanje prvih svetih obhajil in svetih birm ter jih posredovale župnikom.
  • Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter NIJZ.
  • Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da je naenkrat v pisarni poleg duhovnika samo ena oseba oz. člani istega gospodinjstva.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...